Domaine Saint-Rémy Crémant d’Alsace Rosé
Ekologiskt & Biodynamiskt
Ekologiska och biodynamiskt certifierade viner är familjen Ehrharts signum, sprungna ur 24 hektar vinodling i södra Alsace, nära staden Colmar. Druvorna riesling, pinot noir och pinot gris odlas och blir till stilla viner, men även till crémant – mousserande vin tillverkat enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Crémant d’Alsace Rosé, exempelvis. Ett rosébubbel på pinot noir.
Druvorna handplockas och får sedan macerera över natten innan det är dags för pressning, det tillför fin färg och extra struktur. Under den andra jäsningen vilar vinet hela tre år på jästfällningen, vilket sätter lite brödiga toner på vinet. Fina bubblor, läcker rosa färgton och bra fruktighet är förpackat i en rund och balanserad kropp. Ett välavvägt vin som funkar perfekt både som aperitif och matvin.
Doft och smak
I doft och smak finns en fin bärighet av smultron och skogsbär. Vinet har en rund och fyllig kropp med viss brödighet, drag av brioche och lite krämighet. En crémant som gärna kan serveras som en aptitretande inledning och som även kommer till sin rätt på ett fint sätt tillsammans med lax, en paella eller en dessert baserad på röda bär.
Produktfakta
Producent | Domaine Saint-Rémy |
---|---|
Vinmakare | Philippe Ehrhart |
Land | Frankrike |
Region | Alsace |
Druvor | 100% pinot noir |
Alkohol | 12,5% |
Socker | 6,4 g/l |
Årgång | NV |
Lagring | 36 månader på sin jästfällning |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Champagnekork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Mousserande vin |
Pris | 239:- inkl moms |
Restaurang | 179:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Domaine Saint-Rémy
Biodynamisk vinodling och långsam vinmakning
Domaine Saint Remy ligger i Haut Rhin–området i Wettolsheim, nära staden Colmar. Familjegendomen grundades 1725 och är sedan 2010 ekologisk certifierad. Familjen Ehrhart, som äger vingården och driver arbetet, har valt att gå vidare till biodynamisk inriktning och är sedan 2012 certifierade även enligt denna standard. Philippe och hans fru Corinne började arbetet 1988, då tillsammans med Philippes pappa, och det var en självklarhet att fortsätta arbetet och driva utvecklingen vidare enligt den hållbara inriktning han hade påbörjat.
Vingårdarna omfattar 25 hektar, är utspridda över regionen och har vackert klingande namn – Ammerschwihr, Eguisheim, Gueberschwihr, Kientzheim, Niedermorschwihr, Sigolsheim, Turckheim, Walberswick, Wettolsheim, Wintzenheim och Zimmerbach. Alla druvor skördas för hand och varje vingård vinifieras separat, för att varje plats och ursprung ska komma till uttryck i vinet. Selektering sker noggrant i vingården och all must jäser på druvans naturliga jäst under lång tid och får även vila på sin jästfällning i 6 till 8 månader. Den långsamma vinmakningen och jordmånen som består av granit, kalksten och sand, bidrar till aromatiska viner med frisk syra och härlig mineralstruktur.
Gården producerar även en Crémant d´Alsace, likörer, Eau-de-Vie, Late Harvest och Selection de Grains Nobles.