House of Smith | K The Deal Syrah
Ännu ett vin i Charles Smiths härliga repertoar av syrah. Druvorna kommer från vingården Sundance, som ligger i appellationen Wahluke Slope, den äldsta i regionen. Här består jordmånen av grus och sand med inslag av vulkanjord och den är rik på kalk. Läget är förhållandevis svalt och ger senare mognad, vilket är ett plus för balans och fräschör i frukten.
I produktionen får vinet jäsa i hela klasar på sin egen jäst och lagras sedan 20 månader i franska ekfat varav 35 procent är nya och resten är gamla, neutrala fat. I vinet finns alla klassiska drag av mörk frukt, kryddor och rökt vilt med en snygg inramning av fathanteringen. Ett decennium på hyllan kan ge intressant utveckling, men vinet är fullt drickmoget tidigare. Ett vin med precision och finess.
Doft och smak
Mörk och generös doft och smak av mörka plommon, björnbär, timjan, lakrits, svartpeppar, gröna oliver och fin kryddighet. Vinet har finess och stort djup med välintegrerade tanniner, härlig mineralstruktur och ett långt avslut.
Produktfakta
Producent | House of Smith |
---|---|
Vinmakare | Charles Smith |
Land | USA |
Region | Washington |
Druvor | 100% Syrah |
Alkohol | 15% |
Årgång | 2017 |
Lagring | 20 månader i franska ekfat |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 459:- inkl moms |
Restaurang | 359:- exkl moms |
House of Smith
”It´s just wine – drink it!”
Vinproducent är kanske inte det första man tänker på när man träffar Charles Smith. Hans vildvuxna kalufs, mörka solglasögon och minst sagt oborstade attityd för snarare tankarna till rockmusik än sofistikerade viner. En gissning inte helt avlägsen sanningen eftersom Charles i sitt tidigare liv var manager och turnéledare för flera rockband.
Charles är en självlärd vinmakare som drivs av sitt intresse att skapa viner som smakar som platsen där druvan vuxit. Resultatet är välbalanserade viner fullastade med smaker och med vingårdens speciella signum, både när det gäller jordmån och klimat. Lika lite som Charles själv passerar obemärkt förbi gör hans viner det. Och de fantasifulla namnen glöms knappast bort i första taget. Inte heller de spektakulära etiketterna, formgivna av danska Rikke Korff som tidigare var designchef på Levi Strauss & Co.
Druvorna i Charles Smiths viner kommer från några av Washingtons bästa växtplatser och han prioriterar odlare som tillämpar metoder för hållbart jordbruk. Charles har alltid något nytt projekt på gång och i slutet av juli 2016 slog han upp de 6,5 meter höga portarna till sitt nya vineri i den hippa stadsdelen Jet City i Seattle. Vineriet ligger i en gammal sliten industrilokal som han låtit bygga om till en av den amerikanska västkustens i särklass hetaste samlingspunkter för både tillverkning och provning av vin.
Charles Smith är en sann naturbegåvning. En katt bland hermelinerna som drivs av sin passion att göra vin till folket. Utöver sina värstingar i små kvantiteter, lyckas han även med konststycket att göra kvalitetsviner i stor volym som alla har möjlighet att njuta av.
Vinsnack med Charles Smith
På "International Big Hair Day" så träffade Pär Strömberg från Wine Table Charles Smith för att snacka vin och... ja, allt annat som händer och sker kring vår udda vinmakare. Det blev inte så mycket fakta om ekfatens ålder, väderstreck på odlingslotter eller uppbindningsmetoder. Den här provningen handlar om vin såklart men också om så mycket annat.