Domaine Saint-Rémy Riesling Jade
Ekologiskt
Druvorna till det här vinet odlas i Turckheim och jorden består av sand ovanpå gammal flodbotten, men här finns även inslag av lera. Vingården heter Herrenweg och jordmånen som finns här gör det till en utmärkt plats för att odla druvan riesling.
Domaine Saint Remy är ekologiskt certifierade sedan 2010, man har gått vidare och är sedan 2012 även biodynamiskt certifierade. Det innebär en naturlig hållning i vingården med en sund kretsloppstanke, kvalitetsfrukt och stor omsorg i vineriet där musten bland annat får jäsa på druvans naturliga jäst. Ambitionen är att producera viner där ursprunget verkligen kommer till tals.
Doft och smak
Det här är ett torrt vin med frisk och inbjudande doft av päron, vita blommor och citrus. Smaken har en fin mineralstruktur och bra markerad syra med toner av päron, färsk citrus och en eftersmak som dröjer sig kvar. Vinet kan med fördel lagras i fem till sju år och passar fint till eleganta rätter av fisk och skaldjur.
Produktfakta
Producent | Domaine Saint-Rémy |
---|---|
Vinmakare | Philippe Ehrhart |
Land | Frankrike |
Region | Alsace |
Druvor | 100% riesling |
Alkohol | 12,5% |
Årgång | 2023 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt vin |
Pris | 219:- inkl moms |
Restaurang | 165:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Domaine Saint-Rémy
Biodynamisk vinodling och långsam vinmakning
Domaine Saint Remy ligger i Haut Rhin–området i Wettolsheim, nära staden Colmar. Familjegendomen grundades 1725 och är sedan 2010 ekologisk certifierad. Familjen Ehrhart, som äger vingården och driver arbetet, har valt att gå vidare till biodynamisk inriktning och är sedan 2012 certifierade även enligt denna standard. Philippe och hans fru Corinne började arbetet 1988, då tillsammans med Philippes pappa, och det var en självklarhet att fortsätta arbetet och driva utvecklingen vidare enligt den hållbara inriktning han hade påbörjat.
Vingårdarna omfattar 25 hektar, är utspridda över regionen och har vackert klingande namn – Ammerschwihr, Eguisheim, Gueberschwihr, Kientzheim, Niedermorschwihr, Sigolsheim, Turckheim, Walberswick, Wettolsheim, Wintzenheim och Zimmerbach. Alla druvor skördas för hand och varje vingård vinifieras separat, för att varje plats och ursprung ska komma till uttryck i vinet. Selektering sker noggrant i vingården och all must jäser på druvans naturliga jäst under lång tid och får även vila på sin jästfällning i 6 till 8 månader. Den långsamma vinmakningen och jordmånen som består av granit, kalksten och sand, bidrar till aromatiska viner med frisk syra och härlig mineralstruktur.
Gården producerar även en Crémant d´Alsace, likörer, Eau-de-Vie, Late Harvest och Selection de Grains Nobles.