Domaine Saint-Rémy Pinot Gris Réserve
Ekologiskt
Domaine Saint Remy är en egenom som är belägen i Haut Rhin-området i Wettolsheim, nära staden Colmar. Familjegendomen grundades 1725 och är sedan 2010 ekologiskt certifierad. Familjen Ehrhart, som äger och driver arbetet på vingården, har även valt att gå över till biodynamisk vinodling och är sedan 2012 certfierade även enligt denna standard. De namngivna vingårdarna omfattar 23 hektar och är utspridda över regionen – Ammerschwihr, Eguisheim, Gueberschwihr, Kientzheim, Niedermorschwihr, Sigolsheim, Turckheim, Walberswick, Wettolsheim, Wintzenheim och Zimmerbach.
Druvorna till det här vinet har odlats i både Wettolsheim och i Wintzenheim, hälften kommer från Grand Cru-läget Hengst och hälften från vingården Rosenberg. Jorden består av kalkrik lera. Det är ett halvtorrt och ganska fylligt vitt vin med frisk syra.
Domaine Saint Remy producerar förutom stilla viner även en Crémant d´Alsace, ett moussernade vin tillverkad på den ursprungliga metoden, motsvarande den som används i Champagne. Dessutom produceras likörer, Eau-de-Vie, Late Harvest och Selection de Grains Nobles.
Doft och smak
Vinet är halvtorrt och har en härlig doft av gula persikor, ananas och en fin blommighet. Smaken är aromatisk med bra struktur och balans som avslutas med lång eftersmak. Vinet kan lagras i fem till sju år och det njuts med fördel tillsammans med goda ostar.
Produktfakta
Producent | Domaine Saint-Rémy |
---|---|
Vinmakare | Philippe Ehrhart |
Land | Frankrike |
Region | Alsace |
Druvor | 100% pinot gris |
Alkohol | 12,5% |
Årgång | 2022 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt vin |
Pris | 219:- inkl moms |
Restaurang | 169:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Domaine Saint-Rémy
Biodynamisk vinodling och långsam vinmakning
Domaine Saint Remy ligger i Haut Rhin–området i Wettolsheim, nära staden Colmar. Familjegendomen grundades 1725 och är sedan 2010 ekologisk certifierad. Familjen Ehrhart, som äger vingården och driver arbetet, har valt att gå vidare till biodynamisk inriktning och är sedan 2012 certifierade även enligt denna standard. Philippe och hans fru Corinne började arbetet 1988, då tillsammans med Philippes pappa, och det var en självklarhet att fortsätta arbetet och driva utvecklingen vidare enligt den hållbara inriktning han hade påbörjat.
Vingårdarna omfattar 25 hektar, är utspridda över regionen och har vackert klingande namn – Ammerschwihr, Eguisheim, Gueberschwihr, Kientzheim, Niedermorschwihr, Sigolsheim, Turckheim, Walberswick, Wettolsheim, Wintzenheim och Zimmerbach. Alla druvor skördas för hand och varje vingård vinifieras separat, för att varje plats och ursprung ska komma till uttryck i vinet. Selektering sker noggrant i vingården och all must jäser på druvans naturliga jäst under lång tid och får även vila på sin jästfällning i 6 till 8 månader. Den långsamma vinmakningen och jordmånen som består av granit, kalksten och sand, bidrar till aromatiska viner med frisk syra och härlig mineralstruktur.
Gården producerar även en Crémant d´Alsace, likörer, Eau-de-Vie, Late Harvest och Selection de Grains Nobles.