Quinta de Chocapalha | CH by Chocapalha Red
Detta är ett av de senaste tillskotten av viner från Quinta de Chocapalha. Det är ett vin som är gjort på 100 procent touriga nacional från gamla vinstockar. Druvorna kommer från en enskild växtplats som heter ”The Vinha Grande Vineyard”. Jorden består av kalkrik lera. Skörden ägde rum i september och skedde för hand. Vid ankomst till källaren selekteras först druvorna varsamt och för att sedan avstjälkas. Druvorna får först förjäsa med skalen i sval temperatur för att därefter jäsa ytterligare 15 dagar i stora kontrolltempererade lagares. Temperaturen går aldrig över 26 grader. Till sist lagras vinet 22 månader på små franska ekfat (225 liter). Namnet CH är en hyllning till Sandras mamma Alice som kommer från Schweiz. Ett vin som lämpar sig mycket bra för lagring.
Doft och smak
Vinet har en stor doft av mörka bär, viol och aningen vanilj från fatlagringen. I smaken finns fina toner av skogsbär, lakrits, viol, choklad, fat och en härlig mineralitet som dröjer sig kvar länge.
Produktfakta
Producent | Quinta de Chocapalha |
---|---|
Vinmakare | Sandra Tavares da Silva |
Land | Portugal |
Region | Lissabon |
Druvor | 100% touriga nacional |
Alkohol | 14,5% |
Årgång | 2019 |
Lagring | 24 månader på små franska ekfat (225 liter) |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Rött Vin |
Pris | 439:- inkl moms |
Restaurang | 339:- exkl moms |
Quinta de Chocapalha
Med passion, ambition och ett förträffligt läge
Låt oss presentera Sandra Tavares da Silva, en välkänd vinprofil i hemlandet Portugal och den första kvinnliga vinmakaren i vår portfölj. Portugal är ett vinland som verkligen har utvecklats under senare år med en mångfald av kvalitet, på både inhemska och nationella druvor. Sandra gör ett extra gott jobb när det gäller mångfalden genom dubbla verksamheter – familjeföretaget Quinta de Chocapalha och Wine & Soul i Douro, som hon driver tillsammans med sin man.
Vid Quinta de Chocapalha tog det hela sin början 1987, när Sandras föräldrar Alice och Paulo köpte den förfallna egendomen, som inte brukats under decennier. Vingårdarna väcktes till liv och nyplanteringar gjordes. Läget i regionen är ypperligt, med närhet till havet och samtidigt med skydd från vädrets makter tack vare ett landskap som liknar en amfiteater. Vingårdarna utvecklades fint och lagom när Sandra var färdigutbildad vinmakare, år 2000, var rankorna redo för en första årgång.
Under åren har många satsningar gjorts och i dag gäller odling med hållbara metoder, kretslopp och en viktig helhetssyn på allt som berörs, i både flora och fauna. Vatten från verksamheten renas och tas tillvara och tack vare en damm, där passande växtlighet har planterats, har den biologiska mångfalden ökat markant. Många arter har hittat hem, från fåglar och fiskar till reptiler. Vatten från dammen används i fruktträdgården, med en speciell sorts portugisiska päronträd, vilken också bidrar till mångfald och balans.
Med Sandras stora kärlek till både landskap och vingårdar, plus ett enormt engagemang i vinmakning, är det klart att resultatet blir buteljerad passion av bästa, personliga sort.