Quinta de Chocapalha Arinto
Arinto odlas i de lite varmare vinregionerna i Lissabon, eftersom druvan har en naturligt hög syra som gör den väl lämpad för denna region. Arinto är den druva som räknas som den bästa gröna druvan i Lissabon och den har dessutom överraskande bra lagringspotential. Vinstockarna bakom detta vin är 25 år gamla, druvorna skördas för hand och förs till produktion för omedelbar vinifiering. Efter en varsam pressning sker jäsning svalt i rostfria ståltankar utan tillsatt jäst. Vinet får sedan vila på sin jästfällning i ytterligare fem månader före buteljering.
Doft och smak
Doften är fräsch och aromatisk. Man hittar dofter av äpple, citron och en aning blommighet blandad med tropisk frukt. Vinet är torrt och friskt med en härlig syra och smak av grapefrukt, citrus och en fin mineralitet som ofta finns i viner från Chablis. Det här vinet är en riktig aptitretare med en lång eftersmak. Vill man ändå äta något till är både fisk och skaldjur bra partners.
Produktfakta
Producent | Quinta de Chocapalha |
---|---|
Vinmakare | Sandra Tavares da Silva |
Land | Portugal |
Region | Lissabon |
Druvor | 100% arinto |
Alkohol | 12,5% |
Årgång | 2021 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt Vin |
Pris | 169:- inkl moms |
Restaurang | 129:- exkl moms |
Quinta de Chocapalha
Med passion, ambition och ett förträffligt läge
Låt oss presentera Sandra Tavares da Silva, en välkänd vinprofil i hemlandet Portugal och den första kvinnliga vinmakaren i vår portfölj. Portugal är ett vinland som verkligen har utvecklats under senare år med en mångfald av kvalitet, på både inhemska och nationella druvor. Sandra gör ett extra gott jobb när det gäller mångfalden genom dubbla verksamheter – familjeföretaget Quinta de Chocapalha och Wine & Soul i Douro, som hon driver tillsammans med sin man.
Vid Quinta de Chocapalha tog det hela sin början 1987, när Sandras föräldrar Alice och Paulo köpte den förfallna egendomen, som inte brukats under decennier. Vingårdarna väcktes till liv och nyplanteringar gjordes. Läget i regionen är ypperligt, med närhet till havet och samtidigt med skydd från vädrets makter tack vare ett landskap som liknar en amfiteater. Vingårdarna utvecklades fint och lagom när Sandra var färdigutbildad vinmakare, år 2000, var rankorna redo för en första årgång.
Under åren har många satsningar gjorts och i dag gäller odling med hållbara metoder, kretslopp och en viktig helhetssyn på allt som berörs, i både flora och fauna. Vatten från verksamheten renas och tas tillvara och tack vare en damm, där passande växtlighet har planterats, har den biologiska mångfalden ökat markant. Många arter har hittat hem, från fåglar och fiskar till reptiler. Vatten från dammen används i fruktträdgården, med en speciell sorts portugisiska päronträd, vilken också bidrar till mångfald och balans.
Med Sandras stora kärlek till både landskap och vingårdar, plus ett enormt engagemang i vinmakning, är det klart att resultatet blir buteljerad passion av bästa, personliga sort.