Gagliasso Moscato d’Asti DUSS
Veganskt
Detta vin är tillverkat av druvor som kommer från vingårdar som ligger på sluttningar mot sydöst i byn Castiglione Tinella. Jorden är rik på kalksten med en bas av sand och olika mineraler. Vinstockarna är i genomsnitt 30 år gamla och druvorna skördas så mogna som möjligt och med en noggrann selektering för bästa kvalitet. Jäsningen sker i ståltankar som är tempererade till 5-6 grader under två dagar, tills vinet uppnått 5 procent alkohol och musten har då en fin restsötma kvar. Sedan filtreras vinet och därefter är det redo att buteljeras och säljas.
Doft och smak
Denna moscato har en otroligt inbjudande doft av smultron, mogen färsk lime och toner av vita blommor. Smaken är friskt läskande samtidigt som den har en mjuk sötma. Nyanser som framträder är druvor, färsk citrus, gröna äpplen och söta färska aprikoser. Ett gudomligt vin till sommarens efterrätter, såsom jordgubbar med lemon curd, en marängtårta med färska bär och grädde eller en fräsch sorbet.
Produktfakta
Producent | Azienda Agricola Gagliasso |
---|---|
Vinmakare | Luca Gagliasso |
Land | Italien |
Region | Piemonte |
Druvor | 100% moscato |
Alkohol | 5% |
Syra | 6,3 g/l |
Socker | 138 g/l |
Årgång | 2022 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Sött Mousserande Vitt Vin |
Pris | 194:- inkl moms |
Restaurang | 145:- exkl moms |
Veganskt | Ja |
Azienda Agricola Gagliasso
En familjeaffär med kvalitetsvin och agriturism
Orten La Morra är belägen i vinparadiset Langhe i Piemonte och här odlas druvor på förstklassig mark, 500 meter över havet. Här ligger även vingården Azienda Agricola Gagliasso som drivs av Mario Gagliasso och hans familj. Mario övertog gården från sin far i slutet av 1980-talet och började då en stor förändringsprocess i form av en rad tekniska förbättringar. Vinkällaren renoverades och tekniken förnyades, nya odlingar planterades och gamla återplanterades. I dag ser vi resultatet av Marios arbete i form av en vinproduktion som genomgående håller en mycket hög kvalitet.
Gagliassos filosofi när det gäller hållbar vinodling går som en röd tråd genom alla moment och man arbetar enligt programmet ”The Green Experience”. Respekt för naturen och jorden står i fokus, liksom viner som speglar terroir. Men att producera kvalitetsvin är inte hela satsningen, utan familjen vill även välkomna besökare till gården och få möjlighet att presentera både produktion och viner på plats. Därför öppnades Agriturismo Il Torriglione i början av 2000-talet och fler familjemedlemmar engagerades. I dag är det sonen Luca som ansvarar för arbetet i vinkällaren och för den växande exportverksamheten. Även dottern Nicoletta arbetar i verksamheten och mamma Luciana rör i grytorna på omtyckta Ristorante Torriglione.