Weingut am Schlipf Schneider
”Välmående och levande vinodlingar är grunden för våra viner. De måste integreras i den naturliga miljön och får inte vara främmande för de insekter, djur och mikroorganismer som lever här.” – Johannes och Christoph Schneider
I södra delen av regionen Baden i Tyskland, precis vid triangeln som gränsar till Schweiz och Frankrike, ligger byn Weil am Rhein. Här har familjen Schneider odlat vin i sex generationer och i dag är det bröderna Johannes och Christoph som tagit över driften. Över tid har egendomen vuxit och omfattar nu 15 hektar bestående av 70 olika växtplatser belägna på sluttningen i naturreservatet Tüllinger Berg. Här är jorden rik av kalk och lera och mineraliteten är utmärkande i smakprofilen för vinerna härifrån.
Weingut am Schlipf Schneider gör tio olika viner med fokus på spätburgunder, weisser burgunder, chardonnay, grauer burgunder och gutedel (chasselas). Vi har valt att inleda vårt samarbete med tre viner, varav två spätburgunder och en chardonnay.
Sedan Johannes och Christoph tog över driften sker arbetet enligt filosofin ”less is more” och det gäller allt från vinodling till buteljering. Det stora jobbet sker i vinodlingen där arbetet bedrivs ekologiskt, med väldigt små uttag och där skörden alltid sker för hand. I vinkällaren jobbar man med varsam hand och minimalt med svavel. Jäsningen sker med hjälp av den naturliga jästen och därefter lagras vinerna med sin jästfällning i gamla stora ekfat i lugn och ro under så lång tid som möjligt. Vinet buteljeras därefter utan filtrering.