Small Wonder Wines

Med Tasmaniens svala sluttningar som utgångspunkt

Vi är glada över att välkomna Small Wonder till oss på Handpicked Wines. Det är ett ungt vineri på Tasmanien med viner gjorda på klassiska druvor i snygg förpackning. Här är det vinodling i ett svalare klimat som gäller. Small Wonder står för så kallade ”cool climate wines”, som ligger helt rätt i tiden, och specialiserar sig på chardonnay, pinot noir och aromatiskt vitt som är vintyper som passar platsen perfekt. Vinmakare vid Small Wonder är James Trio och Ryan Collins ansvarar för odlingen.

Det var just de svala möjligheterna som lockade gänget bakom Small Wonder till Tasmanien och så förstås den fängslande, vackra Tamar Valley. Här fanns en egendom där vin producerats under ett antal decennier och som nu välkomnade nya ägare. Overstory är bolaget bakom satsningen och i samband med att Small Wonder övertogs köptes även en etablerad vingård i Margret River, Australien. Visionen är densamma för båda adresserna – en ansvarsfull verksamhet som kan ge något tillbaka till platsen. Sedan 2022 är alla Overstorys vingårdar ekologiskt certifierade enligt ACO, Australian Certified Organic. Två nya vinerier är under uppbyggnad både på Tasmanien och i Margaret River som även de kommer bli certifierade och med den senaste tekniken.

Small Wonders vingårdar planterades 1998 och ligger på sluttningarna i Tamar Valley där floden påverkar klimatet och svala vindar sveper ner genom dalen. En terroir som översätts till fräscha, levande viner som bjuder på ett riktigt gott smakprov av Tasmaniens möjligheter. Nu går det att göra två bekantskaper från denna intressanta region genom Small Wonder Chardonnay och Small Wonder Pinot Noir.

Planerna för Small Wonder är många. Verksamheten drivs av höga ambitioner och resan mot full hållbarhet har börjat i syfte att öka den biologiska mångfalden. På de 20 hektar som brukas används hållbara odlingsmetoder där exempelvis täckgrödor planteras. Grön energi och mesta möjliga återvinning är andra pusselbitar.

För dig som funderar över etiketterna som pryder Small Wonders kan sägas att ambitionen är att lyfta fram platsens unika natur tillsammans människor ur ett historiskt perspektiv.

”Vår hyllning till Tasmanien är inte knuten till en viss generation, perspektivet är långsiktigt.”