Small Wonder Wines

Med Tasmaniens svala sluttningar som utgångspunkt

Vi välkomnar Small Wonder, ett ungt vineri på Tasmanien, och viner på klassiska druvor i snygg förpackning. Här är det vinodling i ett svalare klimat som gäller. Small Wonder står för så kallade ”cool climate wines”, som ligger helt rätt i tiden, och specialiserar sig på chardonnay, pinot noir och aromatiskt vitt, vintyper som passar platsen perfekt.

Det var just de svala möjligheterna som lockade gänget bakom Small Wonder till Tasmanien – och så förstås den fängslande, vackra Tamar Valley. Här fanns en egendom där vin producerats under ett antal decennier och som nu välkomnade nya ägare. Overstory är bolaget bakom satsningen och i samband med att Small Wonder övertogs köptes även en etablerad vingård i Margret River, Australien. Visionen är densamma för båda adresserna – en ansvarsfull verksamhet som kan ge något tillbaka till platsen.

Small Wonders vingårdar planterades 1998 och ligger på sluttningarna i Tamar Valley, floden påverkar klimatet och svala vindar sveper ner genom dalen. En terroir som översätts till fräscha, levande viner som ger ett riktigt gott smakprov på Tasmaniens möjligheter. Nu går det att göra två bekantskaper från denna intressanta region genom Small Wonder Chardonnay och Small Wonder Pinot Noir.

Planerna för Small Wonder är många, ambitionen är hög och resan mot full hållbarhet har börjat. Vingårdarna är under omställning till ekologisk odling och att öka den biologiska mångfalden står i fokus. På de 20 hektar som brukas planteras exempelvis täckgrödor och hållbara odlingsmetoder används. Grön energi och mesta möjliga återvinning är andra pusselbitar. Vinmakare vid Small Wonder är James Trio och Ryan Collins ansvarar för odlingen.

För dig som funderar över Small Wonders flasketiketter kan sägas att ambitionen är att lyfta fram platsens unika natur tillsammans människor ur ett historiskt perspektiv. ”Vår hyllning till Tasmanien är inte knuten till en viss generation, perspektivet är långsiktigt”, säger Small Wonder.