Cantina La Spia

Med strategiskt läge – i nutid som dåtid

La Spia, vars namn betyder spion på svenska, ägs av familjen Michele Rigamonti som köpte egendomen 1962. I dag producerar familjen sex olika viner och den totala volymen är ca 50.000 flaskor. Området heter Sassella och är en underregion till Valtellina Superiore.

Egendomens spännande namn “La Spia” är också namnet på en stenig kulle med strategiska läge i trakten som alltid varit en viktig observations- och kontrollpost. Valtellina och angränsande bergsdalar hade stor betydelse under det 30-åriga kriget på 1600-talet och historien berättar om många blodiga uppgörelser.

Höga alptoppar och floden Adda som rinner förbi nere i dalen influerar i högsta grad vinerna. I Sassella är det stora temperaturskillnader mellan dag och natt vilket gynnar den friska syran i vinet. Jordmånen, som mestadels består av sand, är rik på kisel. Dessutom är jorden väldränerad vilket bidrar till druvans mognad.

Vinodlingarna är planterade på branta sluttningar och är byggda som terrasser med murar som kallas ”muretti”. Här sker allt arbete för hand och man använder inga kemiska bekämpningsmedel. Vinrankorna har en ålder mellan 30-50 år och druvan nebbiolo, som man lokalt kallar ”chiavennasca”, har lite större och lösare druvklasar.

La Spia samarbetar med en av Italiens mest kända konstnärer, Luca Pignatelli, som skapar etiketterna som föreställer landskapet i Valtelina Superiore.