Vild vinmakning med årgångsprägel

Greywacke går utanför Marlboroughs box

När nya årgångar från Greywacke anländer ligger alltid förväntan i luften. Kevin Judds vineri i Marlborough, Nya Zeeland, kör sin egen, personliga tolkning av ett vidunderligt vackert ursprung i en serie endruvsviner med årgångsvariation som positivt stildrag. Det gäller att lyssna på vingården och sedan låta frukten tala, menar vinmakare Richelle Tyney. Med lågmäld produktion, vildjäst och tillit till processen skapar Kevin och Richelle viner som faller utanför vad som vanligen förväntas från regionen. Årets samtal med vingård och druvor ger oss Greywacke Wild Sauvignon, Pinot Noir och nu senast Chardonnay – plus en bakgrund med hälsningar från Richelle.

Greywacke

Marlborough | Nya Zeeland

Det har varit några tuffa år hos Greywacke, som på många andra håll. Pandemin resulterade i brist på arbetskraft och en utmanande situation. Lägg till lite ovälkommet väder i skördetid för någon druvsort. Men allt löste sig till det allra bästa och riktigt bra viner har buteljerats, med det speciella signum som gör att de trillar utanför Marlboroughs vanliga box på ett intressant sätt. Vilket är då Greywackes eget uttryck? Frågan går till Richelle Tyney.

”Vi fokuserar förstås på druvsorterna som briljerar på vår plats, men vill samtidigt mejsla fram vårt eget uttryck. Med stigande ålder på rankorna och med en vinmakning där vi tar vara på årgångsvariationerna är det ett intressant jobb under ständig utveckling. Sedan är vi helt sålda på vildjäst, att låta vinerna jäsa spontant med den naturliga jästen som finns på druvorna och i miljön. Den är unik för oss och ger vinerna en individuell, personlig karaktär. Det är ett förhållningssätt vi vill lyfta fram i Marlborough.”

Wild Sauvignon av senaste snitt

Först ut med leverans hösten 2022 var Greywacke Wild Sauvginon av årgång 2020, ett vin där druvan kläs i en helt annan dräkt än den gängse och där just vildjäst i kombination med lång jäsningstid och bâtonnage, omrörning i grytan, är de främsta inslagen. Vad gäller mer för att skapa vinets profil, hur vill du beskriva den och vad säger du om senaste årgången?

”Vi skördar riktigt fin och fullt mogen frukt när det är som svalast på dygnet, gör sedan en varsam pressning och lägger musten på gamla ekfat. Sedan lämnar vi det hela och låter vildjästen göra sitt jobb på egen hand. Och här gäller det att ha både tålamod och tilltro till processen. Vinet får även vila på ståltank fem månader. Det här är ”hands off winemaking” när den är som bäst, varje årgång sätter sina ramar och får sin egen prägel. För årgång 2020 kunde vi skörda vid helt rätt tidpunkt, när balansen mellan mognad och syra var som bäst, det gav härligt resultat.”

”Det är fortfarande sommar du häller i glaset, men vi har skruvat ner volymen en smula"

En sauvignon blanc med egen karaktär

”Vi producerar även en mer klassisk sauvignon blanc i den krispiga stilen, men vi rundar av kanterna lite även i det vinet. Det är fortfarande sommar du häller i glaset, men vi har skruvat ner volymen en smula. Men Wild Sauvignon är något helt annat. Vinet har en textur, kropp och längd som gör att det ibland förväxlas med chardonnay, men det är fortfarande sauvignon blanc som jobbar, druvan adderar tropisk frukt och lyfter vinet till en helt egen karaktär. Sauvignon Blanc gillar verkligen naturlig jäst och lite lågmälda fat, det handlar främst om att skruva ihop delarna.”

"Kombinationen av fem olika kloner pinot noir ger ett mer avrundat och komplext vin”

Personlig pinot från soliga lägen

Nästa vin att anlända med årgång 2020 är Greywacke Pinot Noir på druvor från södra Marlborough, där Kevin och Richelle anser att pinot noir presterar som allra bäst. Yarrum är vingårdsadressen. Vilka är förutsättningarna och karaktären kopplad till detta läge och vilken betydelse har det att ni jobbar med olika kloner av druvan?

”Marlborough är generellt sett känt för soliga dagar och svala nätter, vilket är gynnsamt. Det ger pinot noir från regionen en krispig syra och fina rödbäriga drag. I de södra delarna har jordmånen en lite högre andel lera och i kombination med att vingårdarna vi hämtar druvorna ifrån har perfekta lägen med lite höjd och rätt vinkel mot solen, får vi frukt med de drag vi vill ha och viner som både har fräschör och mjuk, kryddig frukt. Vi jobbar med fem olika kloner. Någon mognar sent och tillför extra syra, medan en annan får ett speciellt djup när den växer på en lerhaltig jordmån. Kombinationen ger ett mer avrundat och komplext vin.”

När det gäller pinot noir och vinmakningen jobbar Greywacke med en andel hela klasar, alla druvor avstjälkas inte. Kan du beskriva vad den metoden tillför vinet och vilket uttryck har den nya årgången av vinet?

”Att jobba med viss del hela klasar tillför vinet ytterligare en dimension. I och med att vi skördar fullt mogna klasar löper vi inte risk att få gröna toner, utan stjälkarna tillför struktur och önskvärda egenskaper. Att sedan varsamt röra om musten under jäsningen ger ytterligare lager i vår pinot noir, i kombination med den naturliga jästen som gör sitt. Årgång 2020 var toppen, det var svalt vid skördetid och själva skörden var relativt liten, vilket gav druvor med koncentration och smakintensitet plus ett vin med bra lagringsegenskaper.”

”Chardonnay – en hjälte till druva som lever lite i skymundan i vår region, men som förtjänar all uppmärksamhet"

Chardonnay – efterlängtad flaska nummer tre

Ett minst sagt efterlängtat vin är Greywacke Chardonnay, som nu lanseras med 600 flaskor av årgång 2018. Vad är Greywackes målsättning med det här vinet, hur ser produktionen ut och hur har resultatet blivit?

”Säsongen 2018 var speciell, ett par tropiska oväder gav förseningar över lag, med regnväder sent under perioden. Vår chardonnay mognar tidigt och kom undan, så vinet speglar även denna årgång det varma väder vi är vana vid och har det solmogna uttryck som är målsättningen. Vi kunde handplocka druvorna vid optimal mognad och sedan pressade vi hela klasar, det ger en försiktig pressning och ett mer elegant uttryck. Spontanjäsning följde och den härliga, mogna frukten blev till ett vin med massor av stenfrukt i kombination med citrus, kokos och brioche. Vi gillar verkligen den saftiga texturen som går hand i hand med fräsch syra och drag av flinta. Greywacke Chardonnay är ett riktigt bra exempel på vad chardonnay från Marlborough kan betyda. En hjälte till druva som lever lite i skymundan i vår region, men som förtjänar all uppmärksamhet.”

Greywacke

Marlborough | Nya Zeeland