Domaine Bott | Crozes-Hermitage
Det var kärleken till druvan syrah som förde Graeme Bott från Nya Zeeland, hela vägen till Rhône. I dag har Graeme tillsammans med hustrun Julie tagit intresset vidare och utforskar med en egen serie viner vad druvan, från fina lägen i regionen, kan leverera.
Druvorna till denna Crozes-Hermitage kommer från vingårdsläget Les Chassis som är uppbyggd med terrasser och domineras av alluvial jordmån med främst grus och sand.
I vineriet råder ett hantverksmässigt fokus med minimal påverkan. Druvorna handplockas, avstjälkas och får långsamt macerera i temperaturkontrollerade ståltankar med återhållen extraktion. Jäsningen startar med hjälp av den naturliga jästen och vinet hanteras med så få ingrepp som möjligt och får mogna elva månader på barriquer, 225-liters fat av fransk ek. Det ger ett kryddigt och elegant vin med fruktig karaktär och silkiga tanniner – en perfekt representant för Graemes favoritdruva syrah i en modern tolkning.
Doft och smak
Vinet bjuder på rena, fruktiga toner av skogshallon, mörka körsbär, björnbär och viol, fint balanserat med inslag av peppar, kryddor och subtila charkuteritoner. Ett kryddigt och elegant vin med silkiga tanniner som gärna serveras till en charktallrik eller grillat kött. Varför inte flankstek med brynt pancetta och fransk potatissallad med färska örter? Vinet kan lagras och utvecklas ytterligare under fem till tio år.
► Systembolaget 329:-
Tillfällig lansering på Systembolaget 5 september 2025, 180 flaskor
Produktfakta
Producent | Domaine GJ Bott |
---|---|
Vinmakare | Graeme Bott |
Land | Frankrike |
Region | Rhône |
Druvor | 100% syrah |
Alkohol | 12,5% |
Årgång | 2022 |
Lagring | 11 månader på franska ekfat |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Rött Vin |
Pris | 329:- inkl moms |
Restaurang | 259:- exkl moms |
Domaine Bott
Med fängslande terroir i norra Rhône
”Vår regions terroir upphör aldrig att fängsla oss, den håller oss kvar.” Det säger vinmakarparet Julie och Graeme Bott, som har byggt upp den egna verksamheten Domaine GJ Bott i norra Rhônedalen. Julie är från trakten, medan Graeme har sina rötter i Nya Zeeland. En längtan efter att upptäcka vad druvan syrah verkligen kan stå för på fransk mark tog Graeme till Rhônedalen och efter ett antal år av arbete hos en välrenommerad vinmakare i Côte-Rôtie hade planerna för Domaine Bott tagit form tillsammans med Julie.
Själva vinproduktionen startade paret i ett garage, där de första årgångarna 2016 och 2017 vinifierades. I takt med större volym blev det 2018 dags för ytterligare ett garage med adress Ampuis, och här har Domaine Bott sedan dess utvecklat vinfirman.
Att köpa etablerade vingårdar med bra lägen i norra Rhônedalen kostar en smärre förmögenhet. Julie och Graeme började därför på ett smart sätt med planteringar i sin stora trädgård, belägen i Condrieu, och letade sedan efter gammal vingårdsmark som inte brukats på länge. Exempelvis lägen som inte blev återplanterade efter vinlusens framfart under senare halvan av 1800-talet och som nu var prismässigt överkomliga.
Paret har gjort ett fantastiskt arbete med att själva anlägga terrasser, återuppbygga stenmurar och plantera rankor på branta sluttningar. Syrah, viognier, rousanne och marsanne är druvorna som gäller och odlingar finns i dag i appellationerna Condrieu, Seyssuel, Saint-Joseph och Côte-Rôtie – alla platser med varierande jordmån och karaktär.
Enligt vinmakarparets egna ord om varandra har Graeme förmågan att göra vin på ren intuition, medan Julie har en tydlig vision och är kompromisslös. Ingen dum kombination. Deras satsning är beundransvärd och resultatet är hantverksmässigt producerade viner med en speciell finess, där varje vingård får säga sitt. Inte konstigt att Domaine Bott blev utsedda till framtidens vinmakare 2019 av AdVini.