DOMAINE PAPAGIANNAKOS | VIENTZI SINGLE VINEYARD

Vinodlingen är belägen i hjärtat av Attika, på en enastående plats vid foten av bergen och med utsikt mot det Egeiska havet. Här växer druvorna på en vingård som är känd för sina kalkrika jordar och unika mikroklimat. Vinstockarna är över 60 år gamla och och planterade med nordlig exponering, vilket ger ett balanserat ljusflöde och idealiska förhållanden för druvorna. Inga konstiga tillsatser eller bevattning används, vilket bidrar till ett lågt men koncentrerat skördeuttag och exceptionell druvkvalitet.

Vientzi Single Vineyard är en hyllning till den inhemska druvan Savatiano, som ofta förknippas med Grekland. Druvorna skördades för hand i slutet av augusti. Efter att druvorna pressats försiktigt, jäses vinet i temperaturkontrollerade ståltankar, vilket bibehåller fräschören och de naturliga smakerna. Efter jäsningen får vinet vila på sin jästfällning under flera månader för att ge det ytterligare komplexitet innan det buteljeras.

Doft och smak

Vinet erbjuder en inbjudande doft av citrus, vita blommor och en lätt mineralitet. Smaken är frisk och balanserad, med toner av gröna äpplen, persika. Den naturliga syran ger en lång och uppfriskande finish, vilket gör vinet perfekt för både lättare och mer komplexa maträtter.

Papagiannakos Vientzi Single Vineyard är ett strålande matvin som passar särskilt bra till fisk, skaldjur och fräscha sallader. En utmärkt kombination är till exempel grillad havsabborre eller en grekisk mezzotallrik med oliver, fetaost och tzatziki. Vinet har en god lagringspotential och kan med fördel lagras i 3–5 år för att utveckla ytterligare nyanser.

► Systembolaget 199:-

Tillfällig lansering på Systembolaget 21 februari 2025, 720 flaskor


Produktfakta
Producent

Domaine Papagiannakos

Vinmakare

Vassilis Papagiannakos

Land

Grekland

Region

P.G.I: Markopoulo (Attika)

Druvor

100% savatiano

Alkohol

12,5%

Årgång

2021

Lagring

Ståltank

Förpackning

Flaska 750 ml

Förslutning

Naturkork

Kartong

12 flaskor

Varugrupp

Vitt vin

Pris

199:- inkl moms

Restaurang

159:- exkl moms

Domaine Papagiannakos

Attika är en region i södra Grekland där bland annat landets huvudstad Aten är belägen. Den här delen av Grekland har en lång vinhistoria eftersom vin alltid haft en viktig roll i det religiösa och kulturella livet i staden Aten. Redan under antiken (800 år f. Kr. till 500 år f. Kr.) fanns det en mycket etablerad vinhandel i Aten och amforor med vin transporterades långa vägar. Arkeologer har dessutom funnit andra typer av vinkärl som vittnar om vinproduktionens betydelse i det antika Grekland.

Det är hett och torrt i den här delen av landet, men tack vare närheten till både hav och berg är förutsättningarna goda för att göra högkvalitativa viner. Klimatet präglas av en frisk vind som blåser in från eftermiddagen ända fram till solnedgången och ger välbehövlig svalka till druvorna. Det behövs eftersom området har minst 320 soldagar per år.

Domaine Papagiannakos grundades 1919 och är belägen på östra sidan av regionen, mellan Athen och stränderna i Mesogaia. I dag är det tredje generation av familjen Papagiannakos som driver företaget med stora ambitioner att sätta Greklands viner på kartan. Vassilis Papagiannakos och hans fru Antonia började bygga upp det nuvarande vineriet 2003. Det öppnades 2007 och är designat enligt bioklimatiska principer där användandet av naturligt ljus och ventilation för att kontrollera temperaturen ger en 25 procentig energibesparing. Faktum är att Papagiannakos är det första vineriet i Grekland som drivs på detta sätt.

Druvan i fokus heter savatiano som bjuder på charm, struktur och elegans samt en fin lagringspotential när den tas om hand på ett omsorgsfullt sätt. Andra druvor som också är viktiga för Papagiannakos är assyrtiko, malagouzia


Privacy Preference Center