Drinkar
Internationella Bidagen | 20 maj
Protect the Bees – protect the Rainforest!
Bee Kind
| Ingredienser
– 2,5 cl Canaima Gin
– 4 cl Färsk Lime juice
– 4 cl Honongssirap
| Glas – Cocktailglas
| Is – större kuber
| Garnering – Limeskal
| Hur gör man – Häll i alla ingredienser i en shaker fylld med is.
Skaka och sila över till serveringsglaset.
Negroni
| Ingredienser
– 3 cl Mörk torr rom
– 2 cl söt vermouth
– 2 cl Campari
| Glas – On the Rocks
| Is – Större kuber
| Garnering – Citronskiva
| Hur gör man – Börja med att hälla i alla ingredienser i ett glas, fyll det med is, rör om och sila över is i serveringsglaset. Drinken ska inte spädas ut för mycket då den hälls över is innan servering.
Last Word
| Ingredienser
– 2,5 cl Ljus rom
– 2 cl Örtlikör
– 2 cl limejuice
– 2 cl Maraschinoa
| Glas – Cocktailglas
| Is – Krossad
| Garnering – Maraschino-körsbär
| Hur gör man – Häll i alla ingredienser i en shaker fylld med is. Skaka och sila över till serveringsglaset.
Rum Julep
| Ingredienser
– 5 cl Mörk torr rom
– 1,5 cl sockerlag/ljus sirap
– 6 st myntablad
| Glas – Metallmugg
| Is – Krossad
| Garnering – Myntablad
| Hur gör man – Lägg myntan direkt i glaset. Häll på alla ingredienser, avsluta med krossad is. Rör om länge med en sked.
Less is More
| Ingredienser
– 6 cl Mörk torr rom
– 1 stänk sodavatten
– 1 skiva apelsinskal
– 1 stor isbit
| Glas – On the Rocks
| Is – Större kub
| Garnering – Apelsinskal
| Hur gör man – Lägg isbiten direkt i glaset. Häll sen över rom och sodavatten, rör om försiktigt. Pressa apelsinskalet över drinken som extra krydda.
Last Mule
| Ingredienser
– 5 cl Mörk söt rom
– 10 cl Gingerbeer
– 1 cl limejuice
| Glas – Kopparmugg ”Mulemugg”
| Is – Iskuber tillsammans med krossad is
| Garnering – Limeskivor och Myntablad
| Hur gör man – Hälli alla ingredienser i muggen och rör om, avsluta med is och garnering.
Old Fashioned
| Ingredienser
– 6 cl Mörk söt rom
– 0,7 cl Sockerlag/Ljus sirap
– 2 droppar Angostura bitter
| Glas – Old Fashioned
| Is – Större kub
| Garnering – Apelsinskal eller Maraschino-körsbr
| Hur gör man – Häll alla ingredienser tillsammans med mycket is i ett blandningsglas. Rör om kraftigt och sila sen över iskuben i serveringsglaset. Garnera med apelsinskal och Marachino-körsbär.
Ginger Rum
| Ingredienser
– 5 cl Mörk torr rom
– 15 cl Ginger Ale (justera efter smakpreferens)
– Några kakaobitar (valfritt)
| Glas – Long Drink
| Is – Kuber
| Garnering – Apelsinskal. En rosmaringren ger en ytterligare dimension till drinken.
| Hur gör man – Börja med att fylla glaset med is. Häll sen över alla ingredienser och rör om lätt. Garnera med apelsinskal.
Daiquiri
| Ingredienser
– 4 cl Ljus rom
– 2 cl Limejuice
– 1 cl Sockerlag/Ljus sirap
| Glas – Cocktailglas
| Is – Serveras som den är
| Garnering – Limeskal
| Hur gör man – Häll i alla ingredienser i en shaker fylld med is. Sila över ett kylt cocktailglas.
Rum & Tonic
| Ingredienser
– 5 cl Ljus rom
– Tonic, fritt val
– Apelsinskal
| Glas – Long Drink
| Is – Kuber
| Garnering – Apelsinskal eller grapefruktskal
| Hur gör man – Häll romen över isen i glaset, tillsätt tonic efter egen smak och garnera med apelsinskal.
Finaldrinkar
Diplomático | Artisans of Taste 2021
Liquid Sunshine
Daniel Seehuusen | Avalon – Göteborg
| ingredients
– 50 ml Diplomático Reserva Exklusiva
– 20 ml Banana peel syrup
– 10 ml Dandelion syrup
– 10 ml local Spruce liquor (flavored Tiki Bitters)
– 5 ml used coffee grounds tincture
| Glass – Metal
| Ice – Chrushed
| Garnish – Dried banana slices
Island foraged old fashioned
Bella Porcile | Ulvö Hotell – Ulvön
| ingredients
– 50 ml Diplomático Reserva Exclusiva
– infused with pineapple weed
– 15 ml Dried Strawberry Honeysyrup
– 8 drops of Bitter with dried and fresh rowanberries,
– Venezuelan chocolate, dried orange and oormwood
| Glass – Antiques from The Antique Quriosa Shop
| Ice – One big clear ice cube
| Garnish – Dried strawberry and sherry in rum
Burned Butter Iced Cream
Robin Fäger | Restaurang Noun – Gävle
| ingredients
– Diplomatico Reserva Exclusiva infused
– with browned butter
– Homemade ice cream on vanilla, orange. Boiled milk,
– cream and egg yolk, orange zest and vanilla bean.
– Cream.
– Syrup on vanilla and pineapple
| Glass – Cold Ceramic mug
| Ice – Chrushed
| Garnish –
Swedish Diplomat
Erik Nilsson | Restaurang N.E.O – Jönköping
| ingredients
– Diplomático Reserva Exclusiva
– Jonas Bronck Myskmadra
– Browned butter
– Orgeat on hazelnuts
– Blueberries & coffee beans tincture
| Glass – Smaller coffee mugs
| Ice – Large ice cube
| Garnish – Grated Hazelnut
Charlie Bucket
Hugo Svedjeland | Guilty Pleasure Café – Umeå
| ingredients
– 50 ml Diplomatico Reserva Exklusiva
– 30 ml Homemade chocolate liquore
– 10 ml Chocolate and bacon destillate
– 8 ml Spruce & Holy Ghost syrup
| Glass – Old Fashioned
| Ice – Cube
| Garnish –
Forest & Rum
Fredrik Simola | Erlandssons Bar – Gävle
| ingredients
– 40 ml Diplomático Planas
– 20 ml Chocolate liqor
– 20 ml Pineapple syrup
– 10 ml Lingonberry acid
– 3 drops Chocolate bitter
– 3 drops Peach/orange bitters
| Glass – Orrefors city D.O.Fetal
| Ice – Clear ice cube
| Garnish – Leftover pineapple powder
The Winner 2021
Daniel Seehuusen | Avalon – Göteborg | 2021
“Diplomático is the brand that got me hooked on rum. It has always been close to my heart!”
“I wanted to look at what´s left when using a main ingredient. In my case, I decided to reuse the banana peel which I made a syrup from. It’s simple and something that everyone can do at home.”
“Diplomático has installed a new cooling system that allows the distillery to reduce its water consumption by 50 percent. A good initiative that I wanted to draw attention to. By not using ice when shaking the drink, I have been able to interpret their sustainability initiative in my own way.”
“I want to describe my drink Liquid Sunshine as rum-driven and quite sweet. It is balanced by the tincture made on coffee grounds which makes the sweet flavors meet the bitter ones. The rum still gets a lot of space in the drink.”
The Winner 2017
Charlotte Halzius | "Blood, Tears and Gold" | 2017
Winner Cocktail – Diplomático World Tournament 2017
| Ingredienser
– 5 cl Diplomático Mantuano
– 2 cl Amer Picon
– 1 cl Körsbärssocker
– ”Two dash” Tincture/Liquid Gold
| Glas – Long Drink
| Is – Krossad
| Garnering – Maraschino körsbär
| Hur gör man – Rör ihop samtliga ingridienser med isen, sila i kylt glas, garnera med körsbär.
Canaïma Perfect Tonic
| Ingredienser
– 2 cl Canaïma Gin
– 2 cl Grapefrukt soda
– 2 cl Tonic soda
| Glas – Short Glass
| Is – Större kuber
| Garnering – Stora rosa pepperkorn
| Hur gör man – Börja med att hälla i alla ingredienser i ett glas och rör om, fyll på med isen och servera.
Canaïma Amazon
| Ingredienser
– 3 cl Canaïma Gin
– 2 cl söt vermouth
– 2 cl Amaro Santoni
| Glas – On the Rocks
| Is – Större kuber
| Garnering – Citronskiva
| Hur gör man – Börja med att hälla i alla ingredienser i ett glas, fyll på med krossad is, rör om och sila över ingredienserna till serveringsglaset med iskuberna. Drinken ska inte spädas ut för mycket då den hälls över is innan servering.
Canaïma Last Word
| Ingredienser
– 2 cl Canaïma Gin
– 2 cl limejuice
– 1 cl Grön Charteuse
– 1 cl Maraschinoa likör
| Glas – Cocktailglas
| Is – Krossad
| Garnering – Grapefruktskal (eller Apelsinskal)
| Hur gör man – Häll i alla ingredienser i en shaker fylld med is. Skaka och sila över till serveringsglaset.
Amaro Santoni Spritz
| Ingredienser
– 2 cl Amaro Santoni
– 3 cl Prosecco
– 1 cl Club Soda
| Glas – Vinglas
| Is – Stora bitar
| Garnering – Apelsinskal
| Hur gör man – Häll i Amaro och Clubsoda i glaset tillsammans med isen. Toppa med Prosecco, lägg i apelsinskalet, servera.
Amaro Santoni Negroni
| Ingredienser
– 2 cl Amaro Santoni
– 2 cl Italiensk Röd Vermouth
– 2 cl Canaïma Gin
| Glas – On the Rocks
| Is – Större kuber
| Garnering – Apelsinskal
| Hur gör man – Börja med att hälla i alla ingredienser i ett glas, fyll på med krossad is, rör om och sila över ingredienserna till serveringsglaset med iskuberna. Drinken ska inte spädas ut för mycket då den hälls över is innan servering.
Amaro Santoni Tonic
| Ingredienser
– 3 cl Amaro Santoni
– 3 cl Tonic soda
| Glas – Cocktailglas
| Is – En stor kub
| Garnering – Snygg med endast en stor isbit
| Hur gör man – Börja med att hälla upp Amaro Santoni i ett cocktailglas, lägg i isbiten och fyll på med Tonic Soda. En svalkande och alkholsvag drink som passar vid många tillfällen.