Grifalco | DAMASCHITO AGLIANICO DEL VULTURE SUPERIORE DOCG
Ekologiskt
Detta vin är till 100 procent gjort på druvan aglianico. Druvorna kommer från en 2 hektar enskild växtplats där de planterades mellan 60-70 år sedan. Vinodlingen är belägen 580 meter över havet och ligger vid byn Maschito som gett vinet dess namn. Jordmånen är sandig och med mycket mineraler som järn och magnesium vilket gör jorden rödaktig. Dessutom är jorden blandad med lager av vulkanisk aska. Druvorna är ekologiskt certifierade och vid ankomst till källaren selekteras druvorna på ett speciellt bord för att säkerställa druvor med perfekt fenolisk mognad.
Jäsningen sker med hjälp av druvans naturliga jäst på stora 5 500 liter fat i 60 dagar där aldrig temperaturen aldrig överstiger 28 grader. Innan vinet förs över på mindre slavonska fat genomgår det den malolaktiska processen. Vinet lagras därefter 12-18 månader i de mindre faten och ytterligare minst 12 månader på flaska innan försäljning.
Doft och smak
Doften har karaktär av mörka körsbär, björnbär, mocka och aningen sötlakrits. Vinet är friskt och smakrikt med snygga tanniner och med fin mineralitet. Tonerna från doften kommer igen i vinets smak som är fylld av friska, mörka skogsbär. Det är ett komplext vin med stor koncentration och även om vinet redan nu är över 5 år så kommer det med fördel kunna lagras ytterligare ett antal år, förutsatt att man vill vänta. Oavsett när du väljer att dricka det så är det här ett vin som kommer att sitta finfint till många olika rätter och gärna till en örtmarinerad lammstek och potatisgratäng med getost.
Restaurangsortiment
Produktfakta
Producent | Grifalco Vini |
---|---|
Vinmakare | Lorenzo Piccin |
Land | Italien |
Region | Basilikata |
Druvor | 100% aglianico |
Alkohol | 14% |
Årgång | 2018 |
Lagring | 12-18 månader på gamla slavonska fat |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Rött Vin |
Pris | 374:- inkl moms |
Restaurang | 299:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Grifalco Vini
Aglianico – en av Italiens äldsta druvor
Grifalco grundades 2004 av Fabrizio Piccin och Cecilia Naldoni. Paret höll ursprungligen till i Montepulciano i Toscana där de fram till år 2003 producerade underbara viner. Efter att ha tröttnat på den smått hysteriska vinmarknaden i Toscana ville de förverkliga en dröm som de båda delade – att utveckla den fantastiska potentialen i druvan aglianico. Beslutet blev att lämna Montepulciano och börja om.
Eftersom Fabrizio och Cecilia var fascinerade av druvan aglianico blev det ett lätt beslut att välja Basilikata till sin nästa anhalt i livet. Regionen är belägen i södra Italien och här har Grifalco 16 hektar från 4 olika byar (Maschito, Forenza, Ginestra och Venosa) som alla är belägna i området runt berget Monte Vulture. Odlingarna består av vinstockar som är 10 år till 80 år gamla.
Idag är det sönerna Lorenzo och Andrea som tagit över vinproduktionen och gör det med samma passion och skicklighet som sina föräldrar.
Aglianicodruvan trivs bäst i vulkanisk jord och det finns två områden i Italien som har visat fantastiska resultat när det gäller viner gjorda på denna druva. Det är dels Taurasi i Kampanien och så är det Monte Vulture i Basilikata. Båda dessa områden har vulkanisk jordmån och odlingar som är högt belägna. Det innebär stora temperaturskillnader mellan dag och natt, mognaden blir lugnare och druvorna behåller syra på ett bättre sätt. Viner från dessa områden kallas ibland ”Barolo från södern” och det är lätt att förstå när man provat några av de bästa vinerna.
Från och med årgång 2011 har Aglianico del Vulture DOCG-status. Aglianico är en av de äldsta druvorna i Italien. Den kända poeten Horace, som levde under Augustus tid, lär en gång ha sagt: ”plantera inga träd förrän denna heliga druva är i jorden”.