Tros de Mas Vilella
Ekologiskt
Från Mas Vilella och vinmakare Albert Jané kommer här en ny blend där druvorna sumoll och cabernet sauvignon ingår till lika delar. Albert gör sedan tidigare ett vin helt på sumoll och ett på cabernet sauvignon med endast ett litet stöd av sumoll. I det här vinet balanserar de båda druvorna varandra på ett sätt där den rena, raka frukten mjukas upp och får en något rundare ton och lite ökad fyllighet.
Druvorna till vinet kommer helt och hållet från Mas Vilellas egna vingårdar, belägna i La Bisbal del Penedès, 20 kilometer från Medelhavet. Vingården som bidrar med cabernet sauvignon till vinet planterades 1996 av Albert Jané och hans bror. Inhemska druvan sumoll kommer från en äldre vingård, planterad av Alberts far, och är ett arv som Albert ser som sitt främsta projekt att bevara. Rankorna växer på en höjd omkring 250 meter över havet och jordmånen här är extremt karg och fattig. Det ger låga skördeuttag på bara 15-20 liter per hektar och fina, koncentrerade viner.
Tros de Mas Vilella är ett ekologiskt certifierat vin. Druvorna handskördades och selekterades noggrant. Vinet har sedan fått ligga på både 400 liter stora, franska fat av ny ek och på amforor, lerkärl. Tros de Mas Vilella 2018 tappades på flaska i februari 2020.
Doft och smak
Vinet har en varm och djup, röd ton och en bred doftpalett med nyanser av röda och svarta vinbär, körsbär, fat och lite kryddighet. I den både friska och bäriga smaken finns körsbär, hallon, vinbär, nyanser av örter, lite kryddighet och drag av fat. Tanninerna är mjuka och tillgängliga. Vinet har en fin balans av både fräsch frukt och fyllighet, genom druvsammansättningen.
Produktfakta
Producent | Autòcton Celler – Finca Mas Vilella |
---|---|
Vinmakare | Albert Jané |
Land | Spanien |
Region | Ej klassificerat DO, beläget i La Bisbal del Penedès |
Druvor | 50% sumoll, 50% cabernet sauvignon |
Alkohol | 13,5% |
Årgång | 2021 |
Lagring | Stora franska fat och amfora |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 199:- inkl moms |
Restaurang | 149:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Autòcton Celler – Finca Mas Vilella
Med kvalitet före klassificering
Albert Jané är en ung vinmakare som kommer från en familj som varit en del av vinvärlden sedan 1914. Albert har under många år producerat vin med stor framgång i Montsant och Priorat, men nu har han återvänt hem för att jobba med sitt viktigaste och mest personliga projekt någonsin. Hem innebär Le Bisbal del Penedès i Catalunya, nordöstra Spanien. Vinodlingarna är belägna runt vinkällaren i provinsen Tarragona, men denna plats tillhör inget DO och är därför oklassificerad. Därmed säljs vinet som ”husvin”. Vad gör det, när man vet vad man gör och framställer vin med kvalitet och unika egenskaper? För Albert är ett fantastiskt vingårdsläge viktigare än klassificeringen.
Filosofin är att återställa och hedra de ursprungliga druvorna från Alberts barndomshem. Några av dessa viktiga druvor är sumoll, xarel-lo och malvasia de sitges. Vinodlingarna är belägna 300-500 meter över havet och den kalkrika jorden är mager. Odlingarna är gamla, vissa rankor har en ålder runt 100 år. Vinkällaren ligger i en traditionell byggnad, ”masia”, som härstammar från 1500-talet och högst upp i huset bor Albert tillsammans fyra hönor, en tupp och tre hundar.
Tillverkningen sker enligt traditionell vinmakning, men med så lite intervention som möjligt. Beroende på vin sker lagring på ståltank, amfora eller franska ekfat.
Hoppsan, inga fler drycker här!