Autòcton Celler – Finca Mas Vilella
Med kvalitet före klassificering
Albert Jané är en ung vinmakare som kommer från en familj som varit en del av vinvärlden sedan 1914. Albert har under många år producerat vin med stor framgång i Montsant och Priorat, men nu har han återvänt hem för att jobba med sitt viktigaste och mest personliga projekt någonsin. Hem innebär Le Bisbal del Penedès i Catalunya, nordöstra Spanien. Vinodlingarna är belägna runt vinkällaren i provinsen Tarragona, men denna plats tillhör inget DO och är därför oklassificerad. Därmed säljs vinet som ”husvin”. Vad gör det, när man vet vad man gör och framställer vin med kvalitet och unika egenskaper? För Albert är ett fantastiskt vingårdsläge viktigare än klassificeringen.
Filosofin är att återställa och hedra de ursprungliga druvorna från Alberts barndomshem. Några av dessa viktiga druvor är sumoll, xarel-lo och malvasia de sitges. Vinodlingarna är belägna 300-500 meter över havet och den kalkrika jorden är mager. Odlingarna är gamla, vissa rankor har en ålder runt 100 år. Vinkällaren ligger i en traditionell byggnad, ”masia”, som härstammar från 1500-talet och högst upp i huset bor Albert tillsammans fyra hönor, en tupp och tre hundar.
Tillverkningen sker enligt traditionell vinmakning, men med så lite intervention som möjligt. Beroende på vin sker lagring på ståltank, amfora eller franska ekfat.