Tomassetti
Ekologisk inriktning genom alla tider
Bröderna Matteo och Andrea Tomassetti driver vineri i Senegallia, en bit norr om Ancona vid den italienska ostkusten. Vingården ligger mellan kullarna Verdicchio dei Castelli di Jesi och det historiska området Bianchello del Metauro och är klassificerad som Marche IGP.
I regionen Le Marche har utvecklingen mot allt bättre kvalitet och intressanta viner varit enorm under senare år. Men Tomassetti fick till det från början. Det hela startade med att bröderna fick ärva en stor vingård av sina farföräldrar, ett läge med gamla stockar som är ekologiskt odlade sedan 30 år tillbaka. Andrea och Matteo har fortsatt att jobba i denna hållbara anda och menar ett ekologisk inriktning är det enda som gäller.
I dag är odlingsarealen fyra hektar och bröderna har kompletterat med hyrda vingårdslägen. Gamla stockar står alltid på önskelistan, det innebär motståndskraftiga rankor med djupa rötter och frukt med koncentrerad aromatik. Verdicchio, trebbiano, malvasia, montepulciano och sangiovese finns på menyn och på gården produceras även olivolja av mycket hög kvalitet.
Tomassettis filosofi är arbeta med stor respekt för naturen och att göra fräscha, rena viner som speglar sitt ursprung och sätter druvan i fokus. Biodynamiken är en inspirationskälla och stor vikt läggs vid både jordmån och uppbindningsmetoder. I vineriet tas skörden varsamt omhand och musten får jäsa spontant med hjälp av naturlig jäst. Det hela buteljeras bland annat på härliga magnumbuteljer märkta Vino Rosso och Vino Bianco. Under etiketten Renudo kommer dessutom en naturlig sangiovese, tillverkad med kolsyrejäsning med inspiration från Beaujolais. Lättsam, naken och ren, helt utan tillsatser.
Bröderna blickar framåt och strävar verkligen efter att sätta Le Marche på den nutida vinkartan. Matteo är agronom och fokuserar på det praktiska arbetet i vingården och delar av vinifieringen, medan Andrea är ekonom och tar hand om det affärsmässiga. För vinmakningens mer tekniska delar tar de hjälp av Marco Gozzi som är oenolog.