Wolf & Woman

”Some days I am more wolf than a woman and I am still learning how to stop apologizing for my wild”

Jolandie Fouché är en ny och riktigt spännande vintillverkare som genast sätter ett avtryck och skapar hopp om framtiden i Sydafrika. Jolandie är född och uppvuxen i Malmesbury i Swartland, som till ytan är Sydafrikas största region. Här är det väldigt varmt och torrt och Swartland är den region som vanligtvis är först ut med skörd. Jolandie strävar efter att göra viner som verkligen speglar hennes ursprung. I Wolf & Woman Wine vill hon använda den kunskap hon fått genom när hon har arbetat som vinmakare i Australien och Kalifornien samt hos andra producenter i Sydafrika.

Debuten skedde med årgång 2018 och först ut är två underbara viner gjorda på de druvor som vi ofta förknippar med Sydafrika. Det vita vinet är gjort på chenin blanc från en vinodling med en järnrik jordmån som har inslag av granit, vilket ger friskhet och aromatiska toner i vinet. Det röda vinet är tillverkat av druvan pinotage, som inte har bevattnats. Jordmånen består granit och just det här vinet visar upp en helt ny stil av Sydafrikas nationaldruva.

Namnet Wolf & Woman kommer från ett citat av poeten Nikita Gill som Jolandies man tyckte stämde in bra på henne.”Some days I am more wolf than a woman and I am still learning how to stop apologizing for my wild”. 

Jolandie understryker att hon ser många paralleller mellan vargen och kvinnan, till exempel att bägge är lojala, beskyddande, vilda och vackra. Själv vill hon beskriva sig som kreativ, instinktiv och passionerad. Tre karaktärsdrag som hon menar är avgörande om man ska tillverka och ”leva” vin.