Weingut Neumeister

Med elegans och finess

Neumeisters branta vingårdar är belägna i vinregionen Vulkanland Steiermark, nära den lilla, vackra staden Straden. Familjen Neumeister har cirka 35 hektar vingårdar att ta hand om och det är bröderna Christoph och Mattias som har ansvaret för produktionen av familjens eleganta och finessrika viner.

Jordmånen runt Straden består av kalk och krita blandat med sand och vulkanisk jord. Klimatet här är influerat av både Medelhavet och Alperna med svala nätter och varma dagar, vilket resulterar i en lång växtsäsong. En hel del regn förekommer i den här delen av Österrike, men mestadels är det vinterhalvåret som är nederbördsrikt, vilket är positivt för vinrankorna.

Neumeister arbetar sedan 2013 helt ekologiskt och är certifierade. Arbetet i de branta vingårdarna är krävande och mycket måste skötas för hand. Man är väldigt noga vid selekteringen av druvorna och en extra omgång sortering sker inne i vinhuset. Man tillsätter ingen jäst, utan använder sig av druvans egna naturliga. Därefter väntar lång maceration och lång mognad för att utvinna aromer och komplexitet. De flesta viner mognar i ståltank, men man använder även stora, neutrala ekfat till vissa viner.