MacRobert & Canals

På nya vägar i Rioja

MacRobert & Canals grundades av oenologen Bryan MacRobert från Swartland i sydafrika. Han började sin bana som assistent till Eben Sadie som är en av sydafrikas mest välkända vinprofiler innan han började producera sina egna viner i hemma i Swartland. Bryan utbildade sig vid Stellenbosch University där han kom att träffa Campio Viejos vinmakare Ana Canals från Rioja. Paret valde att lämna Sydafrika och flytta till Spanien och väl där när Bryan blev presenterad för vinerna från Rioja var hans omedelbara tanke att regionen måste kunna visa upp bättre viner än dem han möttes av.

Till en början arbetade Bryan under fransmannan Olivier Rivière vilket gav honom ovärderlig erfarenhet av hur Rioja viner kan uttrycka sin terroir på bästa sätt och där vinerna får en minimal påverkan och närvaro av ekfatslagring. År 2013 startade Bryan Laventura som en mycket liten vingård som producerar desto större viner. Att arbeta med små vingårdar och gamla vinstockar som är mellan 40 och 90 år gamla har blivit hans signum.

MacRobert & Canals ligger i staden Logroño som är centralt belägen i Rioja. Det gör det enkelt att dra nytta av regionens mångfald och rika kulturarv, men underlättar också för att i regionen hitta alla de små vinodlare som har druvor av exceptionellt hög kvalitet som krävs för att uppnå bästa resultat.

Man arbetar med små tankar som gör det enkelt att hantera varje vingård separat och dessutom går respektive tank att kyla och värma vilket gör att jäsningsprocessen går att övervaka individuellt. På gården finns också ett litet kylrum som underlättar skördeplaneringen för respektive odlare. Alla druvor plockas för hand i små lådor som sedan transporteras till källaren och sorteras för hand på ett sorteringsbord innan de lyfts över till respektive tank.

Bryans senaste projekt handlar om att lyfta Riojas unika druvsorter och dess unika växtplatser. Han menar att skillnaderna mellan områdets olika terroir är någonting man inte tagit tillräcklig hänsyn till tidigare. Vi ser fram emot att få följa Bryans resa och jakten efter nya odlingslägen som kommer att bidra till att skapa nya fantastika viner signerade MacRobert & Canals.


Lanave
#76632 [109:-] 137:-