Domaine Vincent Grall
Druvan som hittat sin bästa plats
Vincent Grall är med sina knapp fyra hektar vingårdar i Sancerre en liten familjeodlare. Regionen har en lång historia, här tillverkades rött vin av pinot noir redan redan på 1200-talet. Här i Loire-dalens östra del spelade floden en viktig roll och bidrog till utveckling av vinhandel. När vinlusen, Phylloxera, härjade i Europas vingårdar under 1800-talets slut förstördes de flesta odlingar. När vingårdarna skulle rekonstrueras var det istället druvan sauvignon blanc som främst valdes och som kunde anpassa sig på ett fantastiskt till jordmån och klimat på platsen.
Hos Vincent Grall skördas alla druvor för hand och arbetet sköts så ekologiskt som möjligt. Växter odlas mellan vinrankorna för att berika jorden, lufta den och tillföra näring. Skördeuttaget är lågt för att ge god druvkvalitet till unika viner som reflekterar sin växtplats. Vincent Grall har vingårdar uppe på Le Plateau, som ligger på den västra sidan av Sancerre och mest består av flinta, men även i Le Manoir, som ligger på sydöstra sidan och som består av flinta och lera. Det är en jordmån som bidrar till fin mineralitet i vinerna.