Sugrue South Downs
Brilliant – med ett stänk av humor
År 2006 planterade Dermot Sugrue en liten vingård i South Downs, Storrington Priory. Sju år senare släpptes hans första årgång, 2009, som fick riktigt fina utmärkelser. Efter det har Dermot släppt årgångarna 2010, 2011 och nu senast 2013, där druvorna även kommer ifrån en vingård i East Sussex vid namn Mount Harry. Här är jordmånen något annorlunda, den består inte bara av kalksten utan även av grönsten.
Vinmakaren Dermot Sugrues filosofi är att jobba noggrant med alla detaljer i vingården och att ha tålamodet att vänta med skörden tills druvorna når så perfekt mognad som möjligt. I Dermots filosofi ingår även en gnutta humor, vilket han menar att man måste ha med tanke på klimatet i South Downs. I vineriet är det lätta händer som gäller, varsam pressning av druvorna och en lång jäsningsprocess. Vinet får mogna i dels gamla burgundiska barriquer, dels stora gamla fat om 500 liter samt ståltank för att bevara den fina frukten och för att samtidigt slipa fram vinets nyanser med hjälp av microoxidation i faten.
Tidigare var Sugrue Wines ett sidoprojekt och Dermot jobbade heltid med att vara chefsvinmakare för Wiston Estate men 2023 tog Dermot och hans nyblivna fru Ana steget att satsa 100% på sitt egna projekt. Ana är också vinmakare och tillsammans har de en tydlig vision för framtiden. I dag har de 11 hektar vinodlingar från fyra olika växtplatser. Den senaste vingården som köptes heter Bee Tree och är en magisk plats omgärdad av urgammal skog som skyddar från vind. Fågelsång och surr från bikupor i ett högst levande ekosystem gör denna plats väldigt speciell. Såklart är de två senaste vinerna i portföljen döpt efter denna idylliska vingård.