Ungern

Balassa Bor Kft.

Biologiläraren som blev vinmakare

Denna producent tillverkar så små volymer att ni kan vara säkra på att aldrig få se deras viner på Systembolagets hyllor. Vi är därför stolta att ha några av denna duktiga vinmakares viner i sortimentet, att erbjuda nyfikna vinälskare. Ungern är ett land som tar alltmer plats när det gäller viner av riktigt hög kvalitet, och då inte bara söta viner  och ”tjurblodsviner”.

Det europeiska inlandsklimatet med torra och heta somrar, ganska långa och soliga höstar samt kalla vintrar ger bra förutsättningar för att odla vin. Jordmånen, som består av sand, vulkanisk sten, lera och sandsten, bidrar också till förutsättningarna att göra kvalitetsviner. I dag finns det cirka 150 000 hektar vinodlingar fördelade mellan regionerna Transdanubien, Nagy Alföld och Norra Massivet. Inom dessa områden finns 22 mindre vindistrikt med både internationella och inhemska druvsorter. Några exempel på druvor i Ungern är chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, furmint, hárslevélü, juhfark, ezerjó och mezesfeher.

Mannen bakom våra utvalda viner är István Balassa och han halkade in på vinmakning av en ren slump år 1999. Tidigare arbetade István som biologilärare. Det tog inte lång tid innan han blev förälskad i vinets magi – dofterna av bivax, jäsande vinmust och källare fulla av vinflaskor. István hade den stora förmånen att få jobba med en erkänt duktig vinmakare som har betytt mycket för honom och 2005 var det dags för István att starta sin egen verksamhet. I dag både äger och hyr István vinodlingar. Filosofin är att varje årgång ska uppvisa den absolut bästa kvaliteten genom en hantverksmässig produktion där de bästa egenskaperna hos både druva och land kommer fram.