Ungern

Balassa Bor Kft.

Biologiläraren som blev vinmakare

Denna producent gör så små volymer att ni kan vara säkra på att aldrig få se deras viner på Systembolagets hyllor. Vi är därför stolta att ha några av denna duktiga producents viner i vårt sortiment som vi kan erbjuda till våra restaurangkunder och nyfikna intresserade konsumenter. Ungern är ett land som vi kommer att se mycket av framöver när det gäller viner med riktigt hög kvalitet och då syftar jag inte bara på söta Tokaijer-viner och ”tjurblodsviner”.

Det europeiska inlandsklimatet med torra och heta somrar, ganska långa och soliga höstar samt kalla vintrar ger bra förutsättningar för att odla vin. Jordmånen som består av sand, vulkanisk sten, lera och sandsten bidrar också till förutsättningarna att göra kvalitetsviner. Idag finns det ca 150 000 hektar vinodlingar fördelat mellan regionerna Transdanubien, Nagy Alföld och Norra Massivet. Inom dessa områden finns 22 mindre vindistrikt med både internationella och inhemska druvsorter. Några exempel på druvor i Ungern är Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot, Furmint, Hárslevélű, Juhfark, Ezerjó och Mezesfeher.

Mannen bakom våra utvalda viner är István Balassa som halkade in på vinmakning av en ren slump 1999. Tidigare arbetade István som biologilärare. Det tog inte lång tid innan István blev förälskad i vinets magi, dofterna av bivax, jäsande vinmust och källare fulla av vinflaskor. István hade den stora förmånen att få jobba med en erkänt duktig vinmakare som har betytt mycket för István och 2005 var det dax för István att starta sin egen verksamhet. Idag både äger och hyr István vinodlingar. Filosofin är att varje årgång ska uppvisa den absolut bästa kvaliteten genom att man jobbar hantverksmässigt med vinerna för att få fram de bästa egenskaperna av druva och land.