Alta Alella | Mirgin Reserva Brut Nature
Druvorna skördas för hand och transporteras i små korgar till vineriet. Man är noga med att skörda varje druvsort vid optimal mognad eftersom målet är ett riktigt bra basvin som ska klara lång jäsningstid på flaska. Druvorna pressas lätt för att få ut den första musten som förs över för jäsning i rostfria tankar. Detta sker alltid i separata tankar, beroende på druvsort.
Efter jäsning buteljeras vinet för att jäsa en andra gång med hjälp av en skvätt vin uppblandad med jäst och socker (liqueur de tirage). I källaren hos Alta Alella får denna cava ligga minst 35 månader på sin jästfällning innan degorgering. Du kan själv se hur länge just din flaska har vilat på jästfällningen! Vinet är klassat som en Brut Nature vilket innebär att inget socker är tillsatt.
Detta vin har också den relativt nya klassificeringen Cava de Guarda Superior. För att få använda den beteckningen måste lagringen överskrida 18 månader. Dessutom måste druvorna komma från minst 10 år gamla stockar och flaskan ska vara märkt med årgång. Från 2025 ska vinet vara ekologiskt certifierat för att få benämningen Cava de Guarda Superior vilket detta vin redan är.
Årgång 2021 speglar den torka som var typisk för hela året och bidrog till lägre skörd och tidig mognad. I mitten av september blev det dock svalare vilket hjälpte de sent mognande druvorna att behålla en fin, frisk syra. Det här blev en årgång med låga skördeuttag, men som resulterade i högkvalitativa mousserande och vita viner.
Doft och smak
Doften bjuder på vit frukt kombinerad med eleganta citrustoner där allt rundas av rostad mandel. Smakmässigt är det lätt strukturerat, friskt med vackert integrerade bubblor. Den långa tiden på jästfällningen ger ett djup och lager av smaker som bär vinet till en lång eftersmak.
► Systembolaget 189:-
Lanseras på Systembolaget 5 december 2025, 6000 flaskor
Produktfakta
| Producent | Alta Alella Mirgin |
|---|---|
| Vinmakare | JM Pujol-Busquets |
| Land | Spanien |
| Region | D.O. Cava Guarda Superiore |
| Druvor | 40% pansa blanca, 30% macabeu, 30% parellada |
| Alkohol | 12% |
| Årgång | 2021 |
| Lagring | Minst 41 månader på sin jästfällning |
| Förpackning | Flaska 750 ml |
| Förslutning | Champagnekork |
| Kartong | 12 flaskor |
| Varugrupp | Mousserande |
| Pris | 189:- inkl moms |
| Restaurang | 149:- exkl moms |
| Ekologiskt | Ja |
Alta Alella
Med vin som livsstil
Vin är en livsstil, det menar familjen Pujol-Busquets Guillén. På egendomen i Katalonien har nästa generation bokstavligen vuxit upp bland vinrankor och druvor, vinnäringen finns liksom i blodet. Och det är ingen tokig vingård eller plats att växa upp på, bara en kort resväg från Barcelona och med härlig utsikt över havet ett par kilometer bort.
Alta Alella Mirgin är Barcelonas närmaste vineri, beläget mitt i ett naturreservat. Kring vingårdarna finns en grön krans av skogsområden som en barriär, det både hindrar exploatering och ger skyddade vingårdar med viktig biologisk mångfald. Odlingen är ekologiskt certifierad och har varit så sedan starten 1991. Ekosystemet har alltid stått i centrum. Gamla vingårdar har restaurerats och traditionella druvsorter som mataró och pansa blanca, eller xarel-lo som den senare oftast får heta, har återplanterats. En av familjens vingårdar har även nått den allra högsta klassificeringen.
Verksamheten har två produktionsdelar. Under namnet Alta Alella tillverkas både cava och stilla viner och under satsningen Celler de Les Aus, med start 2013, produceras fullt naturliga och helt tillsatsfria viner i serien Naturals, som omfattar pét nat, cava och stilla viner. Les Aus syftar på de fåglar som bebor naturreservatet där vineriet ligger och som även får pryda flaskornas etiketter.
När det gäller ursprunget cava har ett gediget arbete gjorts för att höja både status och kvalitet, tydligt geografiskt ursprung står i centrum. Nya klassificeringar har skapats och kvalitetsinriktade producenter har tagit flera kliv upp på stegen. Exempelvis till vingårdsbetecknad cava och till ”Paraje Calificado”. Alta Alella tillverkar flera kvalitetsklassningar av cava och har även DO Cavas betydelsefulla märkning ”Integral Producer”, för viner som produceras helt och hållet på egendomen och har full spårbarhet.














