BEE TREE VINEYARD PINOT MEUNIER SPARKLING ROSÉ
Druvorna till vinet kommer från vingården Bee Tree som är belägen i Wivelsfield Fred i de östra delarna av Sussex i England. Den här vingården betyder lite extra för Dermot och Ana och här håller man på för fullt att bygga deras vinkällare som man också kommer kunna besöka framöver. Det är en magisk plats omgärdad av urgammal skog som skyddar från vind. Fågelsång och surr från bikupor i ett högst levande ekosystem gör denna plats väldigt speciell.
Jordmånen är lera och sandsten. Den här växtplatsen är omgärdad av skog vilket skyddar från vind. Här trivs de blå druvorna pinot noir och pinot meunier extra bra.
Basvinet som består av 100% pinot meunier jäser på rostfria tankar och därefter får vinet ligga en kort tid på ekfat. I maj 2020 buteljerades vinet och därefter var det dax för den andra jäsningen i flaska. I april 2024 degorgerades vinet vilket betyder att vinet hade kontakt med sin jästfällning i 47 månader.
Doft och smak
Detta mousserande vin har fantastiskt friska och delikata bubblor. Syran är hög men dämpas av vibrerande frukt som domineras av lila plommon, smultron och jordgubbar. Mineraliteten är närvarande och ger struktur och balans i detta blekrosa supersnygga rosévin.
► Systembolaget 499:-
Produktfakta
Vinmakare | Dermot & Ana Sugrue |
---|---|
Land | England |
Region | South Downs |
Druvor | 100% pinot meunier |
Alkohol | 12% |
Årgång | 2019 |
Lagring | Vint har legat 47 månader på sin jästfällning |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Champagnekork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Mousserande Vin |
Pris | 499:- inkl moms |
Restaurang | 399:- exkl moms |
Sugrue South Downs
Brilliant – med ett stänk av humor
År 2006 planterade Dermot Sugrue en liten vingård i South Downs, Storrington Priory. Sju år senare släpptes hans första årgång, 2009, som fick riktigt fina utmärkelser. Efter det har Dermot släppt årgångarna 2010, 2011 och nu senast 2013, där druvorna även kommer ifrån en vingård i East Sussex vid namn Mount Harry. Här är jordmånen något annorlunda, den består inte bara av kalksten utan även av grönsten.
Vinmakaren Dermot Sugrues filosofi är att jobba noggrant med alla detaljer i vingården och att ha tålamodet att vänta med skörden tills druvorna når så perfekt mognad som möjligt. I Dermots filosofi ingår även en gnutta humor, vilket han menar att man måste ha med tanke på klimatet i South Downs. I vineriet är det lätta händer som gäller, varsam pressning av druvorna och en lång jäsningsprocess. Vinet får mogna i dels gamla burgundiska barriquer, dels stora gamla fat om 500 liter samt ståltank för att bevara den fina frukten och för att samtidigt slipa fram vinets nyanser med hjälp av microoxidation i faten.
Tidigare var Sugrue Wines ett sidoprojekt och Dermot jobbade heltid med att vara chefsvinmakare för Wiston Estate men 2023 tog Dermot och hans nyblivna fru Ana steget att satsa 100% på sitt egna projekt. Ana är också vinmakare och tillsammans har de en tydlig vision för framtiden. I dag har de 11 hektar vinodlingar från fyra olika växtplatser. Den senaste vingården som köptes heter Bee Tree och är en magisk plats omgärdad av urgammal skog som skyddar från vind. Fågelsång och surr från bikupor i ett högst levande ekosystem gör denna plats väldigt speciell. Såklart är de två senaste vinerna i portföljen döpt efter denna idylliska vingård.