Domaine Papagiannakos | Melias
Druvorna till det här vinet heter Malagouzia och växer i en vingård som vetter mot norr där rankorna är mellan 25 och 30 år gamla. Jordmånen här i Attica består ofta av kalksten som druvorna trivs extra bra i. Domaine Papagiannakos vingårdar sköts enligt ekologiska principer där druvorna gynnas av en nordlig vind som ger svalka. Druvorna skördas för hand sent i augusti vilket kallas ”late harvest” och refererar till en typ av vin som görs från druvor som har skördats senare än vanligt, ofta långt in på hösten för att utveckla sötma och aromer.
Själva vinifieringen sker genom en för oss lite annorlunda metod som kallas ”Vrasto” och ofta används för att skapa söta viner eller viner med högre alkoholhalt. Genom att värma upp druvorna före jäsning kan man koncentrera sockerarterna, vilket leder till ett sötare och mer intensivt vin. Det här är en metod som inte är så vanlig i modern vinframställning, men har historiska rötter och fortfarande används i vissa vinregioner.
Efter pressningen reduceras cirka 20 % av musten genom uppvärmning för att höja sockerhalten. Varje dag tillsätts en liten del av den reducerade musten till resterande must i en annan tank. Proceduren pågår till dess att musten har jäst klart. Resultatet är ett sött vin med 139 gram socker per liter som balanseras upp fint av syran som ligger på drygt 6 gram per liter.
Doft och smak
Skimrande guldgul färg och en doft som bjuder på toner av akaciahonung, mogen ananas och en liten rökighet. Smaken har många lager och en fin balans av den mogna friska frukten och sötman. Vinet har en fin längd som dröjer sig kvar. Servera kylt ca 8–10 grader till en klassisk Gino på tropiska frukter och massor av riven vit choklad.
Restaurangsortiment
Produktfakta
Producent | Domaine Papagiannakos |
---|---|
Vinmakare | Vassilis Papagiannakos |
Land | Grekland |
Region | P.G.I: Markopoulo (Attika) |
Druvor | 100 % malagouzia |
Alkohol | 12,5% |
Socker | 139 g/l |
Årgång | 2022 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 500 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Sött vin |
Pris | 289:- inkl moms |
Restaurang | 229:- exkl moms |
Domaine Papagiannakos
Attika är en region i södra Grekland där bland annat landets huvudstad Aten är belägen. Den här delen av Grekland har en lång vinhistoria eftersom vin alltid haft en viktig roll i det religiösa och kulturella livet i staden Aten. Redan under antiken (800 år f. Kr. till 500 år f. Kr.) fanns det en mycket etablerad vinhandel i Aten och amforor med vin transporterades långa vägar. Arkeologer har dessutom funnit andra typer av vinkärl som vittnar om vinproduktionens betydelse i det antika Grekland.
Det är hett och torrt i den här delen av landet, men tack vare närheten till både hav och berg är förutsättningarna goda för att göra högkvalitativa viner. Klimatet präglas av en frisk vind som blåser in från eftermiddagen ända fram till solnedgången och ger välbehövlig svalka till druvorna. Det behövs eftersom området har minst 320 soldagar per år.
Domaine Papagiannakos grundades 1919 och är belägen på östra sidan av regionen, mellan Athen och stränderna i Mesogaia. I dag är det tredje generation av familjen Papagiannakos som driver företaget med stora ambitioner att sätta Greklands viner på kartan. Vassilis Papagiannakos och hans fru Antonia började bygga upp det nuvarande vineriet 2003. Det öppnades 2007 och är designat enligt bioklimatiska principer där användandet av naturligt ljus och ventilation för att kontrollera temperaturen ger en 25 procentig energibesparing. Faktum är att Papagiannakos är det första vineriet i Grekland som drivs på detta sätt.
Druvan i fokus heter savatiano som bjuder på charm, struktur och elegans samt en fin lagringspotential när den tas om hand på ett omsorgsfullt sätt. Andra druvor som också är viktiga för Papagiannakos är assyrtiko, malagouzia