Treviso Prosecco Brut
Salatin Winery ligger i Cordignano norr om Venedig och Treviso och är en av producenterna i detta proseccolandskap som har tagit steget att satsa lite extra. Familjen Salatin är inne på tredje generationen vinmakare. Med rejäl erfarenhet i ryggen har detta steg bland annat inneburit en ekologisk serie där hänsyn tas till allting som vi värnar om. Inga kemikalier, inga tillsatser och så lite påverkan som möjligt. Mottot är att arbetet i vingården ska ske i samklang med naturen, som genom rätt insatser får tillbaka allt gott den ger.
Vinet Treviso Prosecco Brut är tillverkat av druvor som vuxit i den del av regionen som består av kullar och låga berg. Det ger möjlighet till lite högre höjd och därmed bättre spänst och kvalitet. Druvan för prosecco är glera och vinifieringen sker som brukligt med en andra jäsning på ståltank. I övrigt gäller försiktig pressning, temperaturkontrollerad jäsning och utvald jäst.
Treviso är ett lättsamt vin med relativt låg alkoholhalt. Restsötman ligger på 7–9 gram per liter. Det gör vinet perfekt som aperitif och till lättare småplock. Det är lättdrucket och opretentiöst och fungerar samtidigt fint till många milda rätter. Servera gärna vinet vid 6 till 8 grader.
Doft och smak
Vinet har en färg som drar mot halmgult med gröna stick. I doft och smak finns en frisk blommighet och toner av päron och äpplen. En friskt och smakrik Prosecco som passar till aperitif eller till skaldjur.
Restaurangsortiment
Produktfakta
Producent | Salatin Winery |
---|---|
Land | Italien |
Region | Veneto |
Druvor | 100% glera |
Alkohol | 11% |
Årgång | NV |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Champagnekork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Mousserande vin |
Pris | 159:- inkl moms |
Restaurang | 129:- exkl moms |
Salatin Winery
…biologisk mångfald i vingårdarna.
Veneto och landskapet norr om Venedig är hemvist för prosecco. För denna piggt bubblande vintyp finns olika beteckningar och olika lägen för odling av druvan glera. Gemensamt för vinerna är fräsch fruktighet och en charmig, sprudlande stil som gör dem uppskattade och lättdruckna. Ståltank är modellen för lagring och produktion, vilket bidrar till just den där unga, friska fruktigheten.
I denna trakt ligger vår vinmakare Salatin. Släkten har sina rötter norr om Treviso sedan många generationer tillbaka. Produktionen är en riktig ”family affair” där tradition och kunskap får komma till tals. Nu senast i en serie ekologiska viner, ett viktigt steg i den hållbarhetsinriktning Salatin är verkligt mån om.
Salatins vingårdar ligger på sluttningar i den del av landskapet som är lite högre och vackert böljande av kullar, precis på gränsen till DOCG Conegliano Valdobbiadene som är ett kvalitetsursprung. Att läget är lite högre innebär viss svalka och lägre temperatur nattetid, bättre syra i druvorna, frukt med extra fräschör och helt enkelt vin av bättre kvalitet.
Salatin jobbar enligt reglerna inom DOCG Conegliano Valdobbiadene när det gäller bland annat ekologi och hållbarhet och strävar exempelvis efter att bevara biologisk mångfald i vingårdarna. Annat på agendan är solpaneler som ger ett rejält tillskott och att ta tillvara på kompost från vingården som blir till biomassa och därmed energi.
Med denna omsorg om både nutid och framtid, i vingård och i vineri, tillverkas bland annat vinet Carattere Prosecco DOC Brut, en av flaskorna i den ekologiska serien som Salatin beskriver som en satsning på tradition, äkthet och personlig karaktär.