Produktfakta
Producent | Viña Moraima |
---|---|
Vinmakare | Roberta Taima |
Land | Spanien |
Region | Rías Baixas |
Druvor | 100% albariño |
Alkohol | 13% |
Årgång | 2023 |
Lagring | 5 månader på sin jästfällning i ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Vitt vin |
Pris | 210:- inkl moms |
Restaurang | 159:- exkl moms |
Viña Moraima
Hängivna vinodlare i samverkan
Alla älskar albariño. Det är mottot så snart norra Spaniens västra del, Galicien och Rías Baixas, kommer på tal. Området ligger strax norr om gränsen till Portugal, vid kusten mot Atlanten. Vinerna från denna saltstänkta hörna är ofta fantastiska och druvan albariño har klättrat på topplistorna. Tänk krispig, syrlig fräschör som mixas med mogna stenfrukter. Mer av det ena eller det andra, beroende på stil.
Viña Moraima ligger nära den lilla staden Pontevedra i vinregionen Rías Baixas. Här har elva hängivna vinodlare slagit sig samman och arbetar enligt en gemensam hållbar inriktning där alla sköter sin vingård enligt samma principer. Åldern på vingårdarna varierar, vissa lägen har riktigt gamla stockar och en stor andel är inte ympade utan växer på egen rot. Så här nära kusten mot Atlanten är klimatet fuktigt. Det kräver extra omsorg med gallring och handpåläggning i vingården för att nå frukt av riktigt god kvalitet, grunden för Viña Moraimas friska viner med så naturlig produktion som möjligt. ”Ju mer naturligt vinet kan framställas, desto bättre blir resultatet” säger Roberto Taima, vinmakare på Viña Moraima.
Mottot för Viña Moraima och Roberto Taima är att vinerna ska spegla karaktären av platsen där rankorna växer och att druvan ska träda fram. Det betyder bland annat noggrann gallring av frukten, jäsning med hjälp av naturlig jäst, låga temperaturer i tillverkningen och minimal tillsats av svavel. Albariño står för de vita vinerna som utgör merparten av produktionen, men även rött vin tillverkas av druvan caíño. Frisk stil och hög syra kännetecknar både vitt och rött.
Viña Moraimas medlemmar och markägare är alla delaktiga i processen, från odling till buteljering och distribution. Arbetsformen betyder ökade resurser för utveckling i kombination med stort engagemang och förståelse för vikten av att vårda arv och tradition.
Hoppsan, inga fler drycker här!