DOMAINE DES AUBUISIÈRES | Saint Jean moelleux vouvray
Druvorna skördas för hand och kommer från den vackra vingårdenSaint Jean som är rik på kalk och kisel. Vingården sköts varsamt och hållbart. Man gör en noggrann selektering både i vingården där man skördar druvorna lite senare och bara plockar de som angripits av ädelröta (botrytis) och sedan i vineriet innan druvorna pressas i en pneumatisk press. Musten jäser på sin egen naturliga jäst i ståltank och får även mogna där på sin jästfällning under ca 9 månader.
Doft och smak
Vinet har en vacker klar färg och doftar fantastiskt gott av söt mogen lime, mineralitet och gula äpplen. Smaken är rik på söta gula frukter såsom kvitten och honung som balanseras upp av en frisk syra och mineralitet.
Restaurangsortiment
Produktfakta
Producent | Domaine des Aubuisières |
---|---|
Vinmakare | Bernard Fouquet |
Land | Frankrike |
Region | Loire |
Druvor | 100% chenin blanc |
Alkohol | 12% |
Socker | 66 g/l |
Årgång | 2020 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Sött vitt vin |
Pris | 224:- inkl moms |
Restaurang | 179:- exkl moms |
Domaine des Aubuisières
Hållbar odling på fina kalkstensjordar
Vingården Domaine des Aubuisiéres ligger i Vouvray i Loiredalen och startades av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. I dag drivs gården av hans unga medarbetare Charles Lesaffre medan Bernard har kvar en rådgivande roll.
Domänens 30 hektar ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray – Le Marigny, Le Bouchet, Le Plan de Jean och Le Clos de l´Auberdière – där man odlar druvan chenin blanc.
Arbetet på gården sker enligt ”lutte raisonnée”, så hållbart det går, och man strävar efter att hålla ekologisk nivå i så stor utsträckning som möjligt. Från årgång 2020 är odlingarna även vara certifierade enligt HVE, Haute Valeur Environnementale. Det är en fransk hållbarhetsmärkning som bland annat ser till biologisk mångfald i vingården och hållbar vattenförsörjning.
Alla druvor skördas för hand och de olika lägena vinifieras separat. Man använder antingen stora, gamla fat eller temperaturkontrollerade tankar. Målet är att producera viner med karaktär av ursprung och drag av den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär av den härliga druvan chenin blanc – smakfullt och välbalanserat.