Tenuta Buon Tempo | Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino omges av lite enklare regelverk än Brunello di Montalcino, men vinerna har stark koppling vad gäller karaktär. Druvan är brunello, en klon av sangiovese, även till dessa viner. Däremot behöver vinet inte lagras lika länge och det får släppas till försäljning från 1 september ett år efter skörd och lägsta alkoholhalt är 12 procent.

Druvorna till detta vin odlas i Castenuovo dell’Abate som ligger i den södra delen av regionen Montalcino. Vingården vetter mot sydost och ligger 350 meter över havet. Här består jordmånen av skifferhaltig så kallad galestro, som passar brunello perfekt.

Jäsningen sker i ståltank med druvans egen naturliga jäst. Därefter får vinet mogna på 12 månader i betong fat och sedan vila i ståltank innan buteljering och på flaska ytterligare sex månader innan det släpps till försäljning.

Doft och smak

Inbjudande doft av röda mogna körsbär och kryddor. Smaken har en fin balans mellan frukten, de kryddiga tonerna och den tydliga tanninstrukturen. Den pigga syran håller ihop vinet perfekt.

Systembolaget 239:-


Produktfakta
Producent

Tenuta Buon Tempo

Vinmakare

Alberto Machetti, Attilo Paglio

Land

Italien

Region

Toscana, Montalcino

Druvor

100% brunello, klon av sangiovese

Alkohol

14%

Årgång

2021

Lagring

1 år i stora slovenska fat och en liten del i små neutrala franska ekfat

Förpackning

Flaska 750 ml

Förslutning

Naturkork

Kartong

6 flaskor

Varugrupp

Rött vin

Pris

239:- inkl moms

Restaurang

175:- exkl moms

Tenuta Buon Tempo

På en utmärkt sluttning mot söder

Gården Tenuta Buon Tempo ligger i en vacker bygd i den södra delen av ursprunget Montalcino, i Castelnuovo dell’Abate, någon timmes bilväg söder om Siena. Området har de rätta förutsättningarna för de toppviner Montalcino som plats är känd för. Regnmängden är liten, vindarna är de rätta, jorden är mager och vingårdarna har en fin sydostlig exponering. Klimatet influeras och skyddas av berget Monte Amiata i söder och i norr av kullarna i Montalcino. Tenuta Buon Tempo praktiserar ekologisk odling och produktionen är certifierad sedan 2018. Gården är 28 hektar stor, varav 14 hektar är vinodlingar och resten skog och olivlundar.

Satsningen på Tenuta Buon Tempo startade år 2012 när Janet och Per Landin köpte gården, vars historia går tillbaka till 1941 och olivoljeproduktion. De första vinrankorna planterades 1994 av förre ägaren. Hans son, Alberto Marchetti, står i dag för driften av egendomen tillsammans med Janets son Filippo Bellini.

Filosofin är att producera ursprungstypiska viner av hög kvalitet av druvan sangiovese grosso. Vinhuset håller hög standard när det gäller modern teknik, men samtidigt praktiseras en vinmakning som är väldigt ”hands off”. Vinerna jäser med hjälp av den naturliga jästen och klarnas helt naturligt. Den viktiga grunden är ett omsorgsfullt arbete i vingården, en förutsättning för viner av den kvalitet som produceras på gården.


Privacy Preference Center