La Staffa Mai Sentito Pét Nat NV
Ekologiskt | Veganskt
Till det här vinet används två druvor, verdicchio och trebbiano. Vingården omfattar totalt 12 hektar och är belägen i ett bergigt område cirka 440 meter över havet, nära byn Staffolo. Jordmånen består av lera och kalksten och vingården är planterad 1995.
Druvorna skördas för hand, pressas försiktigt och får sedan jäsa på sin egen naturliga jäst i ståltank. Därefter buteljeras vinet innan första jäsningen har jäst ut och det får sedan fortsätta att jäsa i flaskan. Pét Nat är en förkortning av Pétillant Naturel, vilket betyder naturligt bubblande. Det är alltså ett vin med bubblor, men utan samma hårda tryck som i champagne. Tillverkningsmetoden kallas ancestrale, ursprunglig metod, där sista delen av vinets jäsning sker i försluten flaska.
Doft och smak
Färgen är svagt gul med lite gröna toner. Doften är intensiv av färsk frukt såsom grönt äpple, grapefrukt och kiwi. Smaken är ren och frisk med en sprudlande syra och härlig mineralitet. Det är ett superhärligt bubblande vin med fin frukt såsom gröna äpplen, citrus och med toner av mandel som avslutning.
Produktfakta
Producent | La Staffa |
---|---|
Vinmakare | Riccardo Baldi |
Land | Italien |
Region | Marche |
Druvor | 80% verdicchio, 20% trebbiano |
Alkohol | 11% |
Årgång | NV |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt Vin |
Pris | 189:- inkl moms |
Restaurang | 135:- exkl moms |
Certifierat Ekologiskt | Ja |
Veganvänligt | Ja |
La Staffa
Verdicchio – kanske Italiens viktigaste vitvinsdruva?
Verdicchio dei Castelli di Jesi är en vitvinsappellation i norra delen av regionen Marche i Italien. Som namnet avslöjar är det druvan verdicchio som gäller här. Många menar att verdicchio är en av de viktigaste italienska vitvinsdruvorna och att välgjorda viner på verdicchio inte bara är fantastiskt goda, utan dessutom har utmärkt lagringspotential.
Trots sin ringa ålder har Riccardo Baldi hunnit bli en riktigt etablerad vinmakare i Marche. Med stor energi och riktigt naturnära arbete har han nästan uppnått stjärnstatus i regionen för sina välgjorda och finurliga viner. Han tog över driften av La Staffa från sin pappa när han var 19 år och har sedan dess hunnit utveckla gården på ett enastående sätt. La Staffa har vuxit från 2 hektar till 12 hektar och i dag producerar man bara ekologiska viner på gården.
Vinodlingarna ligger mellan 400 och 550 meter över havet i kommunen Staffolo. Vinstockarna planterades 1995 och jordmånen består av kalkrik lerjord som lämpar sig mycket bra för regionens stora druva verdicchio. Det sägs att namnet Staffolo kommer från det grekiska ordet ”staphile” som kan översättas till ”en massa druvor”. Det passar ju perfekt på den här lilla orten, som har över 20 vingårdar och kallas för ”The Hills of Verdicchio”.
I sin moderna källare vinifierar Riccardo sina viner med stor respekt för druvan och ursprunget: “For me, wine has a soul – it´s a living entity. In my winery nature reigns over everything. We farmers need to interpret what nature itself expresses so perfectly in each vintage, we must try not to alter its essence.”