"Substance is the integrity of making wine. From the vineyard, to the bottle, to the glass."

— Winemaker, Charles Smith

Med Substance visar den amerikanske vinmakaren Charles Smith sin passion och sitt engagemang för att göra förstklassiga kvalitetsviner som samtidigt är prisvärda och tillgängliga för alla. Varumärket innehåller fyra viner: Sauvignon Blanc (Sb), Chardonnay (Ch), Pinot Noir (Pn) och Cabernet Sauvignon (Cs).

Druvorna som används kommer från kontraktsodlare över hela delstaten Washington som i nära samarbete med Charles och House of Smith säkerställer att odlingarna uppfyller alla krav och erbjuder druvor som ger vinerna dess unika karaktär.

Produktionen sker enligt hantverksmässiga metoder och med traditionell teknik i ett modernt vineri – naturlig jäsning, lagring på jästfällning i fat och buteljering utan klarningsmedel. Kort sagt, en småskalig tillverkning i en oöverträffad skala som resulterar i prisvärda viner som många ges möjlighet att njuta av.

Substans är integritet

Här finns ingenting annat än hållbart odlade och naturligt fermenterade druvor samt de glasflaskor som vinet vilar i.

Substans är naturligt

Det finns över 72 tillsatser som är lagliga att använda i amerikanskt vin. Varför? Bara för att andra vingårdar använder dem? Vi använder inget annat än vad som naturligt förekommer i vin – druvor.

Substans är trovärdigt

Vår övertygelse är att det ska vara som det annonseras. Om det står Cabernet på etiketten, då är det Cabernet i flaskan. Våra etiketter säger alltid sanningen.

Substans är prisvärt

När du köper en flaska Substance köper du 100 procent vin – inte 40 procent marknadsföring och förpackning. Vi koncentrerar allt vårt arbete på att fylla våra flaskor och ditt glas med goda viner.

Substans är kärlek

Om vi inte kan ge vinet all vår kärlek – är det inte värt att göra.


100% Hand-Made100% Washington Wine

100% Cabernet Sauvignon

Columbia Valley | Washington
750 ml | 13,5 % | 199:-

SYSTEMBOLAGET

”Cabernet sauvignon-elexir. Vilande i glaset finns flera lager och djup som bjuder på  björnbär, vinbär, cederträ och lite… blyertspenna. Rik, komplex och helt enkelt läcker att smutta på”
– Charles Smith –

100% Chardonnay

Columbia Valley | Washington
750 ml | 13,5 % | 199:-

SYSTEMBOLAGET

”Kall, flytande sol. Mandarinfyllda munkar, citronkräm och en kyss av kola. Silkeslen och rik till den allra sista långa slurken”
– Charles Smith –

100% Sauvignon Blanc

Columbia Valley | Washington
750 ml | 13 % | 189:-

SYSTEMBOLAGET

”Håll i dig och öppna din mun för denna explosiva och fängslande skönhet. Grapefrukt, nyklippt gräs, citrongräs och flinta följer med dig på upptäcktsresan, en explosion av färska tallbarr, bergsvilda blommor och limeblad möter dig vid målet. Frisk, fokuserad och mycket eftersmak. Njut av resan”
– Charles Smith –

100% Pinot Noir

Columbia Valley | Washington
750 ml | 13,5 % | 229:-

SYSTEMBOLAGET

”En magisk mineralitet av älvstoft stiger upp från glaset, klädd i vild jordgubbe och hibiskus. Ett rikligt lager av rosenblad, röda körsbär, apelsinskal och planteringsjord dukar upp för en spännande smakpalett. Fräsch, expansiv och lång eftersmak – pinotmagi helt enkelt”
– Charles Smith –


Charles Smith

Washington State | USA

Hur ser din bild av en vinproducent ut? För många uppenbarar sig en sobert klädd dam eller herre som med finess sniffar, sörplar och snurrar på glaset och med en alldeles egen terminologi beskriver vinets doft och smak. Allt det kan du glömma efter ett möte med Charles Smith. Hans vildvuxna kalufs, mörka solglasögon och minst sagt något oborstade stil för snarare tankarna till Rock´n´Roll än alla de sofistikerade viner han producerar.

I många år var det ärligt talat mer Rock´n´Roll än vin i Charles Smiths liv. Speciellt i början av 1980-talet när han bodde i Danmark och arbetade som manager för flera danska rockband. Det var under de åren han träffade danskan Rikke Korff. Hon var tidigare designchef på Levi Strauss & Co och ligger bakom fler av de spektakulära etiketterna som tillsammans med vinernas fantasifulla namn blivit ett signum för Charles Smiths viner.

Tillbaka i Kalifornien öppnade Charles i slutet av 1990-talet en egen vinbutik vid Stillahavskusten och några år senare förverkligade han drömmen om en egen vingård i distriktet Walla Walla i Washington. Sitt första vin släppte han 2001 där de 330 lådorna sålde slut på en gång.

De följande åren profilerade Charles Smith sig som en av USA:s bästa och helt klart mest excentriska vinmakare. Vid flera tillfällen har han blivit utsedd till Årets vinmakare i amerikansk media och fått fantastiska recensioner för sina viner. Inte illa för en självlärd vinmakare utan varken teoretiska eller praktiska erfarenheter. Förutom att han själv gillar att dricka vin om det nu kan räknas?

Vad är det då som fått honom att lyckas? Säkert handlar en hel del om attityd och att Charles Smith representerar någonting nytt i vinvärlden. Men också att han drivs av sin passion att göra vin till folket och utöver värstingar i små kvantiteter, även lyckas med konststycket att göra kvalitetsviner i större volymer. 2015 slog Charles Smith upp portarna till sitt vineri i den hippa stadsdelen Jet City vid den gamla Boeingfabrikens flygfält söder om Seattle. Det superdesignade vineriet ligger i en gammal sliten industrilokal som byggts om till en av den amerikanska västkustens hetaste samlingsplatser för både provning och tillverkning av vin. Ett ”måstebesök” för alla som har vägarna förbi!

Nyfiken? Flera av Charles Smiths viner finns att köpa på Systembolaget. Under samlingsnamnet Wines of Substance finns bland annat Cs Cabernet Sauvignon, Ch Chardonnay och häftigt bubblande Popup. Söker du viner som verkligen är något alldeles extra och som dyker upp i små upplagor på Systembolaget ska du titta närmare på till exempel Super Substance, The Creator, Powerline och Broncho som ibland, om du har tur finns att nypa tag i.

Och vad kan väl bättre sammanfatta Charles personlighet än hans egen devis, It´s just wine – drink it! Rakt på sak, utan krusiduller.

House of Smith

Washington State | USA

Häng med på våra virtuella Webinar. Enkelt, roligt och lärorikt. Följ med hem till våra producenter världen över. Lär dig mer om vin på våra roliga baskurser. Gör djupdykningar i smakupplevelser på våra temakvällar. Gå med i vår klubb och bli informerad om vad som händer. Klicka på knappen, fyll i namn och e-postadress och vips!
Du är med i Friends of Handpicked.

BLI MEDLEM