Quinta do Ameal / Esporão

Med känsla för detaljer

Quinta do Ameal är belägen djupt inne i Limadalen i regionen Minho i nordvästra Portugal. Det är en del av Portugal som är känd för vackra skogsområden som kantar sluttningarna längs med floden Lima. Utöver vinodlingar omges gården av vacker skogsmark med ekar, valnötsträd och hundraåriga tallar. Vingården Quinta do Ameal har anor från 1700-talet men stod övergiven fram till början av 1990-talet då Pedros far omplanterade och restaurerade den.

För ett par år sedan sålde den karismatiska grundaren Pedro Araújo sitt livsverk Quinta do Ameal till Esporão som är en stor erkänd och etablerad producent i Portugal. De producerar vin i flera regioner men saknade vin från Vinho Verde i sin portfölj. I denna region förknippas vanligtvis Vinho Verde med billiga viner men man har från början valt att lägga fokus på låga uttag och hög kvalitet. I den andan vill Esporão fortsätta.

På Quinta do Ameals 30 hektar odlas i huvudsak druvan loureiro. Det är en av de klassiska, högavkastande druvorna i Vinho Verde, som på senare tid också fått rykte som en ädel druva. Quinta do Ameal är en av de producenter i regionen som drivit arbetet med att förbättra druvans rykte allra hårdast. Efter en påtaglig begränsning av uttaget har man nått mycket högklassiga resultat i forma av eleganta, friska och blommiga viner med inslag av citrus. Under de senaste åren har vinframställningen på Quinta do Ameal skett enligt ekologiska principer. Pedro ser det som en självklar väg mot att höja kvaliteten. Han menar att förhållningssättet resulterar i bättre druvor, vilket i slutänden ger bättre viner.