Quinta do Ameal

Med känsla för detaljer

Pedro Araújo, som driver vingården Quinta do Ameal, kommer från “portvinssläkten” Ramos Pinto. Hans gård är belägen djupt inne i Limadalen i regionen Minho i nordvästra Portugal. Det är en del av Portugal som är känd för vackra skogsområden som kantar sluttningarna längs med floden Lima. Utöver vinodlingar omges gården av vacker skogsmark med ekar, valnötsträd och hundraåriga tallar. Vingården Quinta do Ameal har anor från 1700-talet men stod övergiven fram till början av 1990-talet då Pedros far omplanterade och restaurerade den.

De senaste 17 åren är det Pedro som har ansvarat för arbetet på gården. Han gillar inte att bli kallad en Vinho Verde-producent, utan ser sig snarare som en vitvinsproducent som arbetar i Vinho Verde. I denna region som vanligtvis förknippas med billiga viner har Pedro valt att lägga fokus på låga uttag och hög kvalitet. Hans avkastning ligger på cirka 6 ton per hektar, medan genomsnittet för regionen ligger på närmare 15.

På Quinta do Ameals 30 hektar odlas i huvudsak druvan loureiro. Det är en av de klassiska, högavkastande druvorna i Vinho Verde, som på senare tid också fått rykte som en ädel druva. Pedro är en av de producenter i regionen som drivit arbetet med att förbättra druvans rykte allra hårdast. Efter en påtaglig begränsning av uttaget har man nått mycket högklassiga resultat i forma av eleganta, friska och blommiga viner med inslag av citrus. Under de senaste åren har vinframställningen på Quinta do Ameal skett enligt ekologiska principer. Pedro ser det som en självklar väg mot att höja kvaliteten. Han menar att förhållningssättet resulterar i bättre druvor, vilket i slutänden ger bättre viner. Hans banbrytande arbete och känsla för detaljer har bidragit till att Pedro Araújo anses vara en av Portugals mest spännande vinproducenter.


Ameal Escolha
#78260 [179:-] 229:-
Ameal Loureiro
#79843 [119:-] 149:-