Les Équilibristes
Allt det gör har sin utgångspunkt i några gyllene regler…
Les Équlibristes betyder lindansare vilket är ett passande namn eftersom det är den perfekta balansen mellan Francois Monval och Florent Girou som utmärker detta kollektiv av passionerade vinodlare som ingår i Les Équilibristes.
Francois är restauratör i Paris och driver La Canonnière, samt arbetar som vinhandlare medan Florent är resande oenolog och vinodlare i Dordogne. Tillsammans har de skapat kollektivet som vill bryta ny mark i vinvärlden, skapa möjligheter och dela sin passion med andra vinodlare.
Francois och Florent lärde känna varandra under de många resor till olika vinområden som är en del av Florents jobb. Det visade sig att de delar passionen för viner som står ut och är lätta och eleganta med viss självsäkerhet. I dag består deras jobb i stor mån av att besöka de olika vingårdarna i kollektivet och dela sina tankar, erfarenheter och kunskap med varandra. Man arbetar med vinodlare från Loire, Aude, Dordogne, Auvergne, Vacleuse, Langeudoc och Savoie.
Druvorna skördas, vinifieras och lagras på respektive plats men lagras i Bergerac där Florent håller till. De jobbar med kreativa människor som vill göra något utanför deras komfortzon, antingen med nya blandningar av druvor eller med druvor som har kommit lite i skymundan. Kollektivet jobbar tillsammans genom hela processen, från att välja läget till buteljering. Allt det gör har sin utgångspunkt i några gyllene regler – ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor, ursprung, synergi med vinodlaren, naturlig jäst, inga tillsatser, neutrala eller porösa kärl som exempelvis amfora, låga halter av sulfiter.
Hur som helst så blev vi golvade när vi provade vinerna från Les Équlibristes första gången och hade svårt att välja vilka som skulle få plats i vår portfölj. Valet föll till sist på en gamay från Cotes de Forez, Borboyon, en jacquere och altesse från Savoie, en pineau d’aunis från Loire och en carignan från Corbiéres.