Familjen Meyer presenterar Kanada – toppkvalitet från ungt vinland

Med stor glädje öppnar vi dörren till Kanada och till viner till från Okanagan Valley i British Columbia. Färdas du längst Kaliforniens västkust, upp genom Oregon och Washington State, är denna kanadensiska delstat nästa stopp. Klimatet kan jämföras med det i Bourgogne, som även levererar inspiration till familjen Meyers eleganta viner på chardonnay och pinot noir. Riktigt bra jobbat av Janice och Jak på Meyer Family Vineyards, som gått från business till vinodling och som numer är leverantörer till toppkrogar i Whistler och Vancouver. Next stop Sweden.

Meyer Family Vineyards

British Columbia | Kanada

Som vinland är Kanada ungt och i södra British Columbia har det mesta i odlingsväg handlat om fruktträd. Även om det finns enstaka platser med äldre vingårdar var det först på 1960-talet som de första stegen togs på allvar och främst handlade det om hybridsorter. Så hände något under början av 1990-talet. Intresset utvecklades, ambitionen fanns och från myndighetshåll kom ett stödprogram för den som ville ersätta hybrider med vitis vinifera, den europeiska vinrankan. Vid den här tiden fanns endast 15-20 vinerier i British Columbia, sex av dem antog programmet och valde att rensa och satsa.

Sedan dess har vinutvecklingen varit enorm. De stora fruktodlingarna av persikor, körsbär och äpplen har haft betydelse, en stark jordbrukstradition är en viktig grund. I dag finns bortåt 400 vinerier i delstaten, varav 220 ligger i ursprunget Okanagan Valley, det största av British Columbias 22 så kallade GI, Geographical Index. Distriktet dominerar tack vare odlingsförutsättningarna och är delstatens absoluta premiumregion.

Okanagan Lake

Okanagan Lake löper genom den 250 km långa dalen och balanserar klimatet, där ett tiotal gröna och blå druvor odlas kommersiellt i elva subappellationer. Lägen inom zonen har olika förhållanden och hyser faktiskt allt från sauvignon blanc och riesling till chardonnay på den gröna sidan och på den blå såväl pinot noir och syrah som merlot och cabernet sauvignon.

Att det funkar med kvalitet, trots att odlingssäsongen är kort, beror på riktigt långa, ljusa dagar (två timmar längre än i Napa Valley) med värme och rejäl växling till kalla nätter. Mognad i kombination med bra syra, alltså. Dessutom har platsen en fördelaktig, alluvial jordmån längs floden. Dalen som helhet kan lägesmässigt jämföras med Champagne, men nu tar vi oss till Okanagan Falls som ligger i den södra delen, tänk Bourgogne, och till Meyer Family Vineyards.

”Vi hade turen att få in vinerna i värdefulla sammanhang direkt"

Från hobby till finkrog

Vinintresset har alltid blomstrat hos Janice och Jak Meyer, som gick från tanke till handling med en start på hobbynivå. Med uppmuntran från bästa vännerna, restaurangägare i Whistler som såg potentialen i lokalt vin, togs steget från finanssektorn till vinkällaren. I dag driver Janice och Jak framgångsrikt Meyer Family Vineyards, en av de främsta kvalitetsproducenterna i British Columbia.

”Vi visste inget om vinproduktion när vi startade med den första lilla vingården planterad med chardonnay”, säger Jak. ”Vi ville ändå satsa på hög kvalitetsnivå direkt och tack vare våra restaurangkontakter öppnades de rätta dörrarna när vi började sälja vin ett par år senare. Vi hade turen att få in vinerna i värdefulla sammanhang direkt.”

Bourgogne inspirerar

Första vingården Old Main Road köptes år 2006, två lägen av chardonnay planterade 1996. Två år sedan dök tillfället upp att köpa Mclean Creek Road i Okanagan Falls, nu hemadress för vineri och tasting room. Vingården är planterad 1994 och här odlas främst pinot noir, en viss del chardonnay och en liten andel gewurztraminer. Därutöver finns ett samarbete med odlare av Lake Hill Road i Kaleden, med tre kloner av pinot noir.

”Vi hämtar inspiration från Bourgogne och skapar viner i den klassiska stilen, men med vårt ursprungs prägel. Vi har totalt 6-7 kloner av pinot noir på de olika lotterna, främst i Okanagan Falls. Här ligger odlingen i relativt brant söderläge. I Old Main Road, där vi bara har chardonnay, drar vi nytta av ett svalare norrläge. Jordmånen skiljer sig en del åt, men består i stort av glaciära lämningar med olika mycket grus, sand och lera. Våra olika lotter med blå druvor vinifieras separat, för bästa utgångsmaterial.”

Att södra Okanagan Valley kan jämföras med Bourgogne är något vinmakare Chris Carson uppskattar, han utnyttjar den inspirationskällan. Chris kommer från Kanada men är vinutbildad i Nya Zeeland och har massor av erfarenhet av pinot noir i Central Otago. När Chris återvände hem var möjligheten att utveckla kvalitetsvin i British Columbia förstås lockande och han har varit med sedan starten. Chris delar familjen Meyers åsikt att bra vin görs i vingården, det är här han tillbringar det allra mesta av sin tid. I källaren gäller sedan minsta möjliga ingrepp. Ekfaten är alltid franska och till övervägande del gamla, lagring under ett knappt års tid ramar diskret in vinerna och ger plats för upplevelsen av ursprung.

"Det kan vara tuffa extremväder och skogsbränder är ett annat problem”

Kontrastrik vinregion fascinerar

I dag har vingårdsmarken i Okanagan Valley, den lilla som finns kvar, blivit dyr. Bra lägen är redan i odling och nya satsningar tenderar att hamna för högt upp på bergens sluttningar, vilket inte är en fördel. Trots det har ett par riktigt stora investeringar gjorts på senare tid, av välbeställda entreprenörer med storslagna planer och vurm för att bygga flott. En kontrastrik och spännande arena, där en mer hantverksinriktad vingård som Meyer Family Vineyards, med vineri och tasting room som nästan andas svensk gårdsmiljö med röda lador, är ett befriande sammanhang för vackra viner att växa upp i.

Småskalig gårdskänsla kombineras samtidigt med modern teknik och en ekonomiskt hållbar produktion på bortåt 100 000 flaskor per år, vilket innebär livskraft vid utmaningar. Och senaste tiden har bjudit på en ordentlig sådan. I januari månad gav en köldknäpp väldiga minusgrader med skador i vingårdarna som följd. Janice och Jak ser att skörden kommer bli betydligt mindre, kanske halverad. Som vinproducent gäller det att bygga långsiktigt hållbart.

”Vi klarade oss rätt bra i jämförelse med många andra odlare i trakten, mycket tack vare det skyddade läget”, säger Janice. ”Det kan vara tufft med det extremväder vi ser och skogsbränder är ett annat problem. Även här har vi kommit förhållandevis lindrigt undan, men årgång 2021 fick sig allt en touch of smoke”.

På tal om hållbarhet, ekologi och certifieringar. En ny certifiering, framtagen specifikt för regionen, är på gång och intressant för Meyer att fånga upp. Annars jobbas det redan hållbart med minimala ingrepp i vingårdarna, som sköts så naturligt som möjligt. Den generella ekocertifieringen på plats tar tid, är krånglig och dyrbar, och den ger ingen egentlig valuta på marknaden, menar Jak, varför många odlare väljer att jobba enligt eget, ansvarsfullt huvud.

Kvalitet som briljerar når Sverige

Till största delen säljs vinerna som produceras i British Columbia och Okanagan Valley på den inhemska marknaden, produktionen är liten över lag och många producenter är ointresserade av att exportera. Men Janice och Jak resonerade annorlunda, när Handpicked Wines var på resande fot och Margareta Lundeberg knackade på parets dörr. Norge var redan en exportmarknad sedan tre år för Meyer Family Vineyards, som ser vikten av att finnas på den internationella marknaden och även är representerade i exempelvis USA, England och Tyskland. Många tänker Ice Wine när Kanada kommer på tal, säger Jak, en bild som lyckligtvis breddas. Och just Okanagan Valley sticker med förstklassiga, torra vita och röda viner. På världsscenen tillhör chardonnay från Okanagan absoluta toppskiktet.

”Det är viktigt att synas internationellt och visa upp den kvalitet vi kan erbjuda, den står sig mycket bra i jämförelse”, säger Janice och Jak. ”Vi har fått fin respons från många håll och i Kanada har vi fått erkännande som en i gänget av ´top ten small producers´, vilket är riktigt roligt. I övrigt är vi nöjda med volymen vi producerar och det vi ser framför oss är att kunna satsa ännu mer på precision och mindre specialserier.”

Familjen Meyer gör entré på den svenska marknaden med två viner – Old Main Road Chardonnay och ”B” Field Blend Pinot Noir. Båda vinerna har producerats med naturlig jäst och fått en burgundisk touch av lågmäld ek under 11 månaders lagring, för det vita en mindre andel nya fat. Bokstaven B står förstås för inspirationskällan Bourgogne och det röda vinet är en mix av olika kloner. Chris Carson vinifierar likt en field blend under denna etikett, i övrigt hålls klonerna separat. Det vita vinet lanseras i tillfälligt sortiment våren 2024 och det röda kommer till hösten.

Meyer Family Vineyards

British Columbia | Kanada