Gilvesy Cellers

Oändliga variationer av mikroklimat

Ungern beskrivs ofta som det europeiska jordbrukets hjärta. När det gäller vinodling vet man med säkerhet att den går 1 000 år tillbaka i tiden. Det finns en oändlig variation av olika mikroklimat och numera även ett stort antal hantverksproducenter som visar upp en stor mångfald från dessa lägen.

Just den här producenten tipsade John Szabo om. John är vinjournalist och Master of Wine och kommer ursprungligen från Ungern. Han har blivit något av en expert på viner från vulkanisk jordmån, vilken han dessutom har skrivit en bok om.

Robert Gilvesy växte upp på en tobaksfarm i Kanada tillsammans med sina föräldrar som emigrerat från Ungern. 1992 flyttade Robert till Ungern för att utforska sina rötter. Han jobbade ett antal år som arkitekt, men 2012 bosatte sig han i Szent György-Hegy som är en underregion till den mer kända regionen Badacsony. Robert tog sig an renoveringen en gammal vinkällare från 1680. Det är här han numera håller till och gör fantastiska viner av druvorna furmint, olaszrizling, rhine riesling och sauvignon blanc från den närliggande vulkaniska sluttningen.

Frågar man John Szabo vad han gillar med dessa viner, är svaret att de är själva definitionen på vad som kännetecknar vulkanviner – ”salt, grit and power”.
Vinodlingarna omfattar totalt 10 hektar och är ekologiskt odlade sedan 2014. Jordmånen består av basalt, tufa (sten bestående av vulkanisk aska som formats efter ett utbrott), lössjord, sand och lera.

”If we are doing it right, ten years from now Mount Saint George will still be like it is today, with its ancient vineyards, colourful winemakers, and pleasant venues to taste wine while revelling in the landscape. It’s a unique terroir that must be appreciated and preserved.” Róbert Gilvesy