Estate Argyros Winery
Modernitet sprungen ur tradition
Vingården startades av George Argyros redan 1903. Hans sonson Yiannis utvecklade och expanderade sedan gården till att bli en av de största på ön Santorini. Sedan 1974 leder Yiannis son Matthew arbetet och representerar den fjärde generationen. Vingården ligger i Episkopi Gonia, med odlingar mellan 35 och 150 meter över havet. Ägorna omfattar i dag 65 hektar med flera nyplanterade platser, men även en del väldigt gamla platser med vinrankor som är upp till 200 år gamla. Filosofin är att blanda gamla traditioner med nya tekniska metoder och till skörden 2015 stod ett nytt vinhus klart, med bland annat temperaturkontrollerande tankar.
Santorini är en vulkanisk ö med en jordmån som består mest av svart basalt, pimpsten och sand. Då det inte finns någon lera trivs inte vinlusen och ön räknas som en phylloxerafri region. Man tillämpar en speciell uppbindningsmetod som kallas ”Santorini kouloura”, vilken betyder att vinrankan binds upp som en korg för att skydda den från både den starka vinden och den stekande solen på ön. Metoden bidrar även till att rankan kan ta tillvara på vatten på bästa sätt så att man slipper använda konstbevattning. Hos Argyros använder man sig av en alternativ uppbindning som heter Koulouri eller Klada där korgen inte ligger på marken utan istället en bit upp. Detta är inte möjligt på de platser där vinrankorna är exponerade för hårda vindar. Argyros anser att just Koulouri är en optimal metod. Därför använder man den i de vinodlingar som ligger någorlunda skyddade från vind, trots att det krävs enormt mycket skicklighet och merarbete.
På vingården odlas de lokala druvorna assyrtiko, athiri, aidani, mandilaria och mavrotragano. Druvorna skördas för hand och selekteras även noggrant när de kommer till vinhuset. Argyros Winery undviker att arbeta med nya ekfat för att bättre framhäva druvans ursprungliga karaktär.