Birgit Braunstein Weingut
“Vi har bara lånat marken och är gäster på denna jord där allting hör ihop.”
Vi är så glada över att få representera Birgit Braunsteins viner i Sverige. Birgit är en välkänd vinproducent från Burgenland i Österrike och en verklig pionjär inom biodynamisk vinodling som ägnar sig helhjärtat åt att följa filosofins strikta principer. Hennes vingård ligger nära Purbach am Neusiedler See som är en region känd för sitt unika mikroklimat med idealiska förhållanden för vinodling. Målet är att bevara traditionen av 400 års vinodlingshistoria med hjälp av ett holistiskt förhållningssätt.
Birgit Braunstain Weingut vid foten av Leithaberg, har varit biodynamiskt certifierad enligt Demeter sedan 2009 och drivs med stor respekt för miljön och biologisk mångfald. Här bor Birgit och sönerna Max och Felix samt hennes föräldrar som drev gården tidigare. I dag är sönerna delaktiga i arbetet och producerar även ett eget vin under namnet Braunstein Brothers.
Birgit producerar både röda och vita viner, där hon ofta fokuserar på österrikiska druvsorter som till exempel blaufränkisch. Hon är känd för att experimentera med vinmakningsprocessen, vilket inkluderar användning av spontanjäsning och lagring på olika typer av fat. Hennes arbete har uppmärksammats världen över och hon har vunnit flera internationella utmärkelser för sina viner.
Birgit har många strängar på sin lyra och ett stort socialt engagemang för lokalsamhället. Förutom arbetet med den 22 hektar stora vingården är hon aktiv i föreningen 11 Frauen & ihre Weine (11 kvinnor och deras vin) i Burgenland. Hon har startat den första Waldorfskolan i Burgenland och driver sedan 2019 projektet Wildwux. Det är ett lokalt projekt i syfte att främja den biologiska mångfalden i skogen Purbach med naturliga häckningsställen för fåglar, insekter bin, örter och olika sorters träd.
Många av Birgits medarbetare har varit en del av verksamheten under lång tid och utvecklat gården tillsammans med henne. De är utbildade i biodynamisk odling enligt Demeter samt den skonsamma beskärningstekniken Gentle Pruning.
Den unika terroir som Leithaberg DAC har är verkligen den perfekta grogrunden både för gårdens viner och det exceptionella djur och växtliv som finns här. Det geografiska läget på Leithaberg sluttningar skapar de rätta förutsättningarna att producera viner med en härlig fruktkoncentration och friskhet. Dels tack vare de svala vindar som drar in från alperna, dels eftersom närheten till sjön Neusidl bidrar med både värme och fukt.