Fattoria Moretto Lambrusco Tasso
Ekologiskt
Fattoria Morettos Lambrusco Tasso är ett lysande exempel på hur långt den traditionella lambruscon har kommit från sitt gamla rykte. Det här är ett elegant, torrt och nyanserat rödvin med fina bubblor, långt ifrån de söta, massproducerade varianter som tidigare dominerade marknaden.
Vinet är gjort på druvan lambrusco grasparossa som brukar beskrivas som den mest intensiva och strukturerade av de lambrusco-druvor som odlas i området kring Modena. Druvorna skördas för hand i vingårdar belägna i sluttningarna ovanför Castelvetro, där jordmånen och mikroklimatet ger druvorna extra koncentration och friskhet. Vinstockarna är mellan 15 och 25 år gamla och växer i jordar av lera och kalksten, vilket ger en härlig spänst och friskhet till vinet.
Lambrusco Tasso är också ekologiskt certifierat, vilket speglar Fattoria Morettos filosofi om att arbeta nära naturen med minsta möjliga påverkan. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar under 4 till 6 dagar. Resultatet blir ett torrt, elegant vin med 11,5 % alkoholhalt.
Kort sagt: Lambrusco Tasso är ett vin som förenar glädje och gastronomi, tradition och precision.
Doft och smak
Färgen är mörkt rubinröd och doften bjuder på generösa toner av röda friska bär, med lager av mörkare och mogna bär som jordgubbar, smultron och plommon. Smaken är torr men fruktig med en pigg syra och en mjuk mousse som bär vinet till ett elegant avslut. Servera det runt +12 °C till lite snacks eller varför inte prova det till just din favorit bland italienska rätter och bli överraskad av hur bra det fungerar!
Produktfakta
Producent | Azienda Vitivinicola Fattoria Moretto |
---|---|
Vinmakare | Fausto Altariva / Fabio Altariva |
Land | Italien |
Region | Emilia Romagna |
Druvor | 100% lambrusco grasparossa |
Alkohol | 11,5% |
Årgång | 2024 |
Lagring | Rostfria Ståltankar |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Mousserande Rött Vin |
Pris | 209:- inkl moms |
Restaurang | 149:- exkl moms |
Fattoria Moretto
Hobbyn som blev heltidssysselsättning
Historien bakom Fattoria Vitivinicola började med att bröderna Fabio och Faustos far Domenica Altariva köpte sig en bit vingårdsmark där han ville spendera sin fritid tillsammans med sin fru, Albertina. Tanken var att de skulle framställa vin för privat bruk, men deras hobby växte och blev snabbt till en heltidssysselsättning. Eftersom även sönerna visade ett stort vinintresse bestämde sig familjen för att bygga en ny vingård på ytterligare fyra hektar.
Resultatet blev Fattoria Moretto som ligger på kullarna i Castelvetro, cirka 200 meter över havet. Där både bor och driver bröderna Fausto och Fabio Altariva sedan 1991 vingården tillsammans med sina familjer. Gården är sedan 1997 officiellt ekologisk och ligger med läge i syd-sydost, med fläktande vindar som både mildrar sommarvärmen och skyddar odlingarna från sjukdomar. Här tillverkas Lambrusco, druvan med samma namn ger ett rött och pärlande vin. När vinerna har fin kvalitet är det här en riktigt spännande vinstil, härlig till italienskt kallskuret på tallrikten. Bröderna Altariva arbetar med verkligen med kvalitet och en ambition är att vinerna ska få terroir från just Lambrusco Grasparossa i Castelvetro, det vill säga vara friska med en härlig mineralitet. En uppgift som de minsann har lyckats med!