La Despensa Cabernet Sauvignon

Druvorna till detta vin köper Matt och Ana från sina vänner som har en odling belägen på 800 meters höjd. Tack vare altituden så mognar druvorna annorlunda än i dalgången, vilket bidrar till en unik smakprofil. Matt säger att detta vin påminner om en Bordeaux från 1980-talet. Det är lättare i stilen än de flesta viner gjorda på cabernet sauvignon från Chile.
Vinet har jäst med sin naturliga jäst och rörts om två gånger per dag i 14 dagar innan det dragits över till gamla ekfat där det lagrats i 6 månader.

Doft och smak

Härlig doft av mörka mogna bär såsom svarta vinbär, körsbär och plommon. Det finns både balans och struktur i detta vin men det drar mer åt det friska och svala hållet än ”big and bold”. Fina mjuka tanniner och en härlig kryddighet dröjer sig kvar länge tillsammans med den mörka bärigheten. Det här är ett vin som passar fint till söndagssteken av högrev. Ta fram ler- eller gjutjärnsgrytan och bryn först steken innan den får sköta sig själv. Gör en god sås av skyn med hjälp av grädde och svartvinbärsgelé. Servera med kokt potatis. Så gott!

► Systembolaget 235:-


Artikelnr 70156 Kategorier , , , , Druvor

Produktfakta
Producent

La Despensa

Vinmakare

Matt Ridgway

Land

Chile

Region

Colchagua

Druvor

100% cabernet sauvignon

Alkohol

13,5%

Årgång

2019

Förpackning

Flaska 750 ml

Förslutning

Naturkork

Kartong

12 flaskor

Varugrupp

Rött vin

Pris

235:- inkl moms

Restaurang

188:- exkl moms

Ekologiskt

La Despensa

Livet ska levas långsamt… finns inget att tjäna på stress!

När man frågar engelsmannen Matt Ridgway hur det kommer sig att han blev vinmakare svarar han att det är ett av de stora mysterierna i världen. Ville han någonsin äga vinmark? Nej! Ville han någonsin göra vin? Nej! Efter ett antal år som vinbonde kan han bara konstatera att han, tillsammans med sin livskamrat Ana, hittat sin passion. De älskar sitt liv i Colchagua-dalen.

Matt berättar att han ändrat sitt sätt att leva och också sin syn på livet. I sin tidigare karriär som affärsman blev han ofta uttråkad vilket resulterade i att han bytte jobb och flyttade ofta. Vinet har lärt Matt att livet ska levas långsamt och att det inte finns någonting att vinna på jäkt och stress.

Ana delar med sig av ett chilenskt talesätt som lyder ”Varje varje galen man har sin grej”. I Matts fall är det vinmakningen som han ansvarar för. Själv älskar hon inredning, vilket är tydligt när man kikar in i rummen som hon har inrett i deras fantastiska lilla boutiquehotell som öppnades 2020.

Ett gemensamt intresse för dem båda är kärleken till hundar. Bella, Baco, Amy, Jordi, Tambo, Chloe och Kelo är namnen på individerna i flocken som vaktar egendomen och inte minst vinrankorna. Alla är adopterade och säkerligen kommer antalet hundar på gården att bli ännu fler eftersom grinden alltid står på vid gavel för fyrbenta vänner som behöver ett bättre liv.

Matt och Ana är stolta Colchaguinos, vilket betyder att de endast gör vin från Colchagua. Det är inte bara de typiska druvorna de odlar utan det stora fokuset på druvor från Rhône såsom grenache, syrah, marselan och mourvedre. De senaste åren har även marsanne, viognier och sangiovese tillkommit. Dessutom köper de cabernet sauvignon från en högt belägen biodynamisk vinodling som producerar vin med frisk och elegant karaktär. Sist, men inte minst, gör de ett vin från 150 år gamla stockar med Chiles nationaldruva país – en druva man numera även hittar i Colchagua.

Vinodlingen sker med stor omsorg och respekt för både människor och natur. Man arbetar hållbart utan kemiska bekämpningsmedel och strävar efter att vara en trivsam arbetsplats som medarbetarna känner att det både är roligt och givande att få vara en del av.


Privacy Preference Center