La Despensa
Livet ska levas långsamt… finns inget att tjäna på stress!
När man frågar engelsmannen Matt Ridgway hur det kommer sig att han blev vinmakare svarar han att det är ett av de stora mysterierna i världen. Ville han någonsin äga vinmark? Nej! Ville han någonsin göra vin? Nej! Efter ett antal år som vinbonde kan han bara konstatera att han, tillsammans med sin livskamrat Ana, hittat sin passion. De älskar sitt liv i Colchagua-dalen.
Matt berättar att han ändrat sitt sätt att leva och också sin syn på livet. I sin tidigare karriär som affärsman blev han ofta uttråkad vilket resulterade i att han bytte jobb och flyttade ofta. Vinet har lärt Matt att livet ska levas långsamt och att det inte finns någonting att vinna på jäkt och stress.
Ana delar med sig av ett chilenskt talesätt som lyder ”Varje varje galen man har sin grej”. I Matts fall är det vinmakningen som han ansvarar för. Själv älskar hon inredning, vilket är tydligt när man kikar in i rummen som hon har inrett i deras fantastiska lilla boutiquehotell som öppnades 2020.
Ett gemensamt intresse för dem båda är kärleken till hundar. Bella, Baco, Amy, Jordi, Tambo, Chloe och Kelo är namnen på individerna i flocken som vaktar egendomen och inte minst vinrankorna. Alla är adopterade och säkerligen kommer antalet hundar på gården att bli ännu fler eftersom grinden alltid står på vid gavel för fyrbenta vänner som behöver ett bättre liv.
Matt och Ana är stolta Colchaguinos, vilket betyder att de endast gör vin från Colchagua. Det är inte bara de typiska druvorna de odlar utan det stora fokuset på druvor från Rhône såsom grenache, syrah, marselan och mourvedre. De senaste åren har även marsanne, viognier och sangiovese tillkommit. Dessutom köper de cabernet sauvignon från en högt belägen biodynamisk vinodling som producerar vin med frisk och elegant karaktär. Sist, men inte minst, gör de ett vin från 150 år gamla stockar med Chiles nationaldruva país – en druva man numera även hittar i Colchagua.
Vinodlingen sker med stor omsorg och respekt för både människor och natur. Man arbetar hållbart utan kemiska bekämpningsmedel och strävar efter att vara en trivsam arbetsplats som medarbetarna känner att det både är roligt och givande att få vara en del av.