På jakt efter cocktails värda en omväg

På Handpicked Wines gillar vi att samarbeta med människor som delar vår passion för kvalitet och hantverk. Joakim och Mattias, som sedan 2016 driver kontot @cocktaildetour på Instagram, är två riktigt bra exempel. Med sin bjussiga attityd låter de oss och kontots över 22 000 följare hänga med till barer värda en omväg, ta del av cocktailrecept och träffa branschens mest kreativa och inspirerande människor.

Cocktail Detour

Joakim & Mattias

Kan en cocktail verkligen vara värd en omväg? Frågar du Joakim och Mattias blir svaret ett självklart ja! Faktum är att det var precis så som de fick upp ögonen för cocktails – genom att våga ta en omväg.

”Det hela startade innan pandemin när vi reste runt en hel del i världen och besökte barer på våra resmål. Vi fick massor av bra upplevelser som vi började dela med oss av till vänner och bekanta som bad om tips. Det ena ledde till det andra och landade i en blogg och Instagramkontot @cocktaildetour, som just betyder cocktails värda en omväg.”

Handpicked Wines relation med Cocktail Detour började när Joakim och Mattias fick prova vår Canaïma Gin. Deras förmåga att skapa nya, spännande cocktails imponerade på oss och ledde till ett djupare samarbete. Utöver Canaïma Gin och Amaro Santoni har de nu även fått bekanta sig med vår nya rom Papiamento.

”Vi gillar Handpicked Wines! Det är ett företag med själ och hjärta som, precis som vi, värderar kvalitet före kvantitet.
En helhet som överträffar alla sina delar.”

En helhet som överträffar alla sina delar

För Mattias och Joakim är en cocktail mer än bara en drink. Det är en upplevelse präglad av elegans och eftertänksamhet, där varje ingrediens väljs med omsorg för att skapa en helhet som överträffar sina delar. Deras tips till den som vill hitta de bästa barerna på ett resmål är att utgå från en bar som man gillar och sedan fråga dem som jobbar där vilka andra barer de helst besöker.

”Det finns en härlig kamratskap barer emellan och man gillar att lyfta varandra. Det har vi märkt när vi touchat in i branschen som glada amatörer. Vi har aldrig upplevt något annat än kärlek och uppmuntran och vi har fått så många nedklottrade servetter med tips på barer med oss hem från våra resor.”

Joakim och Mattias njuter inte bara av atmosfären och drinkarna på barer de besöker. De blandar gärna själva och utgår både från andras recept och sina egna. Under åren har de serverat sina skapelser på barer under gästspel och till vänner och bekanta. Många av @cocktaildetours följare har varit med från starten, vilket gjort att dialogen utvecklats och fördjupats. De skriver på engelska för att även kunna nå ut till sina många internationella följare.

”Samarbetet med producenter och leverantörer, som exempelvis Handpicked Wines, är också en givande del av Cocktail Detour. Vi har haft förmånen att träffa producenter och lära känna människorna bakom dryckerna. Det har gett oss respekt och förståelse för allt arbete som krävs och varför vissa flaskor faktiskt behöver kosta som de gör.”

Du som är bekant med Karibien känner kanske till språket papiamento som bland annat talas på Aruba. Ett språk med både skön rytm och känsla och som är en blandning av spanska, portugisiska, nederländska och engelska. Men det är också ett språk som står för inkludering, mångfald och ett givet utrymme för spännande kulturer. En härlig mix som inspirerat till vår nya Boutique Rom – Papiamento Caribbean Carnival.

LÄS MER...

Baren blir mer hållbar

Hållbarhet präglar det mesta i vårt samhälle och har även inspirerat bartenders världen över att arbeta på ett mer hållbart sätt. Genom enkla och praktiska metoder försöker man nu minska svinnet i sina barer och se till att få ut det mesta av ingredienserna.

”Vi lever i en tid då alla måste tänka till och ställa om. Ta bara citrus, som är den mest använda ingrediensen i en bar samtidigt som den skapar mest avfall. Genom att göra en Lime Superjuice, där man tar vara på hela frukten inklusive skalet där det mesta av smaken sitter, sparar man pengar på färre köpta citrusfrukter som inte behöver transporteras hela vägen till Sverige. Här nedan delar vi med oss av ett recept till dig som vill göra din egen Lime Superjuice.” 

Ibland gör hållbarhetstänket även avtryck i barernas drinklistor, där ett tränat öga kan se vad som blivit över från köket.

”Det finns massor av spännande smaker att ta vara på i rester som annars skulle slängas. Men det kräver så klart en kreativ bartender som tycker det är kul och vill lägga ner tid på att förbereda.”

Kvalitet går före kvantitet

Vad behöver man då ha hemma för att börja blanda cocktails?

”En flaska gin och en flaska rom är en bra start. Sedan behöver du en väl urtvättad syltburk med lock att skaka i, is, lite citrus samt socker och vatten för att göra din egen sockerlag. Tänk 5-3-2, alltså fem delar sprit, tre delar citrus och två delar sockerlag. Då kan du göra en gin eller rom sour. Om det blir för starkt, tillsätt bubbelvatten och du har en Tom Collins eller Gin Fizz. Svårare än så behöver det inte vara.”

Och om ni bara fick dricka en cocktail resten av livet, vilken skulle det bli?

”Min absoluta favoritdrink heter Last Word och är en gin sour-drink. Det är förmodligen en av de bästa och enklaste gin-cocktails som någonsin skapats,” säger Joakim. Då säger jag Sazerac, som är en klassisk cocktail i old fashioned-stil och har funnits med sedan cocktailens begynnelse, fortsätter Mattias.

Joakim och Mattias avslutar med att betona att cocktails är något man dricker med måttfullhet. Kvalitet går före kvantitet och det är själva upplevelsen som ska stå i centrum.

”Drick mindre men bättre! Det räcker med en cocktail, kanske två…”

COCKTAIL DETOUR DAIQUIRI

| Ingredienser
– 5 cl Papiamento Caribbean Carnival Rum
– 3 cl Lime Superjuice
– 1 cl Falernum
– 1 cl Sockerlag

| Glas – Cocktailglas

| Is –
Kubis
| Garnering –
Limehjul
| Hur gör man –
Mät upp ingredienserna i en shaker och skaka kallt, sila av och häll upp i ett kylt cocktailglas, garnera med ett limehjul.

PLEASE MAESTRO PLAY

| Ingredienser
– 5 cl Papiamento Caribbean Carnival Rum
– 1,5 cl Mandellikör
– 1 cl Amaro
– 1 cl Dry Curacao
– Absint, att spreja i glaset

| Glas – Tumblerglas

| Is –
Stora kuber
| Garnering –
Apelsinzest
| Hur gör man –
Mät upp ingredienserna i ett rörglas fyllt med is. Spreja absint i glaset, addera en stor kub is och sila upp drinken i glaset. Garnera med en generös apelsinzest.

Vi älskar Daiquiris!

”En Daiquiri är i grund och botten en av de enklaste cocktails man kan göra – den består av rom, lime och socker. Vi brukar köra standarproportionerna 5-3-2. Det vill säga 5 delar rom, 3 delar limejuice och 2 delar sockerlag. (Vi siktar vanligtvis på sammanlagt 10 cl vätska per drink). Bara att skaka med is och sila upp i ett kylt cocktailglas. Det blir så gott!

Så det var inte konstigt att Daiquiri var det första vi kom att tänka på när vi fick möjlighet att testa Papiamento Caribbean Carnival Rom. Trots sin lagring på åtta år känns det som en pigg och livfull rom, med härliga tropiska toner blandat med en uns karamell – ja den liksom skriker efter att hamna i en cocktail!

När vi började experimentera med olika proportioner och olika typer av sötma slöt vi oss ganska snabbt till att vi ville blanda vår egen Daiquiri med superjuice – en mer hållbar användning av färsk citrus som tagit cocktailvärlden med viss storm. I stället för att pressa en lime per cocktail, och sedan slänga skal och eventuell oanvänd juice, tar man i superjuicen tillvara på nästintill allt av varje enskild lime.

Och så var det sötman – för att leka vidare med Papiamento-romens smakprofil landade vi ut i att addera Falernum – ett rombaserat och kryddigt sockerlag som finns både lågalkoholhaltig och helt alkoholfri (vilket vi använder här). Vi tycker Falernum tillför en touch av kanel, och det passar så härligt ihop med Papiamento-romen. Så idag skickar vi med receptet på vår vår egen version av en riktigt klassiker –  Cocktail Detour Daiquiri.

Häll alla ingredienser i en cocktailshaker och addera rikligt med färsk is. Skaka intensivt, minst 30 sekunder, tills utsidan av shakern känns riktigt kall. Sila upp i ett cocktailglas (som gärna får ha stått i frysen innan servering). Garnera med en skiva lime om du vill.

Om du inte har möjlighet att använda lime superjuice, så använd bara färskpressad lime. Men skala gärna limen först och lägg i skalen tillsammans med vätskan i shakern. Då kommer den fina beskan i oljan i skalen att smaksätta drinken. Det blir inte fullt ut samma smak som med riktig superlimejuice, men det blir samtidigt ännu godare än att enbart använda vanlig limejuice.

Får du inte tag på Falernum? Använd uteslutande vanligt sockerlag – det görs enkelt genom att på låg värme, i en kastrull smälta samman lika delar strösocker och vatten, som sedan hälls upp på flaska och kyls innan användning.”

...Och så ett bonusrecept

”Den andra drinken, Please Maestro Play, är en rom-cocktail som vi själv skapat. Denna serveras i ett lågt och tungt glas, över en stor isbit. Drinken smakar mycket rom, och backas upp av nötig mandellikör, bittersöt amaro och torr apelsinlikör. Den lilla sprejen av absint kan tyckas onödig, men testa om du har möjlighet – det tillför så mycket doft och smak!

Blanda alla ingredienser (bortsett från absint) i ett rörglas fyllt med is. Spreja absint i ett lågt glas, addera en stor isbit och sila upp drinken i glaset. Garnera med en generös apelsinzest.”

Lime Superjuice

”Det är enkelt att göra en Lime Superjuice, men räkna med att tar minst en timmes tid, och att du utöver lime och vatten behöver ha tillgång till citronsyra (citric acid) och äppelsyra (malic acid). Citronsyra går att få tag på i vilken matbutik som helst, medan äppelsyra kan vara något knepigare att hitta. Enklast är nog att handla äppelsyra online, hos exempelvis Amazon, KitchenLab, Kryddlandet eller BakBoden. Mängden ingredienser beror på hur mycket färdig superjuice du önskar. En enda lime ger sammanlagt cirka 2 dl superjuice. Så fem frukter kommer generera en hel liter superjuice. Proportionerna nedan bygger på bartendern Kevin Kos recept, vilket vi tycker är perfekt!”

Ingredienser

Ekologisk lime – varje frukt ger cirka 2 dl färdig juice
Citronsyra – 0,66 x vikten på limeskalen
Äppelsyra – 0,33 x vikten på limeskalen
Vatten – 16,66 x vikten på limeskalen

#1 Börja med att skala limen, försök att få med så mycket av det gröna som möjligt och så lite av det vita som möjligt. Väg skalen och lägg dem därefter i en behållare som går att försluta.

#2 Multiplicera skalens vikt med 0,66 och addera så mycket citronsyra. Multiplicera därefter skalens vikt med 0,33 och addera så mycket äppelsyra.

#3 Förslut burken och skaka. Låt gärna stå en halvtimme så att citronsyran och äppelsyran börjar smälta av de vätskande limeskalen.

#4 Väg sedan upp vatten motsvarande 16,66 gånger skalens vikt. Häll limeskal och syra i en mixer. Addera även det uppvägda vattnet, men använd delar av det till att först skölja ur behållaren med limeskal, då det är viktigt att all syra kommer med i mixern.

#5 Pressa själva limen och addera limejuicen till mixern. Mixa åtminstone en halv minut så att allt blir helt slätt. Limeskalen ska verkligen finfördelas.

#6 Sila upp i lämplig flaska. Använd en finmaskig sil så att så mycket som möjligt av kvarvarande limeskal fångas upp i silen. Ställ in i kyl, där superjuicen bör hålla i åtminstone en vecka.


Mer kunskap och information om dryck, drinkar och cocktails hittar du här…

COCKTAIL DETOUR

Italiensk favorit!

Får vi lov att presentera Amaro Santoni! För dig som inte känner till drycken amaro så har du nu chansen att göra sommarens bästa drinkar med en riktig italiensk klassiker. Amaro som betyder bitter på italienska är en örtlikör som konsumeras på många olika sätt, i drinkar som här ovan men allra mest som en aperitivo – vilket kort översatt betyder en drink före maten.