Salatin Winery

…biologisk mångfald i vingårdarna.

Veneto och landskapet norr om Venedig är hemvist för prosecco. För denna piggt bubblande vintyp finns olika beteckningar och olika lägen för odling av druvan glera. Gemensamt för vinerna är fräsch fruktighet och en charmig, sprudlande stil som gör dem uppskattade och lättdruckna. Ståltank är modellen för lagring och produktion, vilket bidrar till just den där unga, friska fruktigheten.

I denna trakt ligger vår vinmakare Salatin. Släkten har sina rötter norr om Treviso sedan många generationer tillbaka. Produktionen är en riktig ”family affair” där tradition och kunskap får komma till tals. Nu senast i en serie ekologiska viner, ett viktigt steg i den hållbarhetsinriktning Salatin är verkligt mån om.

Salatins vingårdar ligger på sluttningar i den del av landskapet som är lite högre och vackert böljande av kullar, precis på gränsen till DOCG Conegliano Valdobbiadene som är ett kvalitetsursprung. Att läget är lite högre innebär viss svalka och lägre temperatur nattetid, bättre syra i druvorna, frukt med extra fräschör och helt enkelt vin av bättre kvalitet.

Salatin jobbar enligt reglerna inom DOCG Conegliano Valdobbiadene när det gäller bland annat ekologi och hållbarhet och strävar exempelvis efter att bevara biologisk mångfald i vingårdarna. Annat på agendan är solpaneler som ger ett rejält tillskott och att ta tillvara på kompost från vingården som blir till biomassa och därmed energi.

Med denna omsorg om både nutid och framtid, i vingård och i vineri, tillverkas bland annat vinet Carattere Prosecco DOC Brut, en av flaskorna i den ekologiska serien som Salatin beskriver som en satsning på tradition, äkthet och personlig karaktär.


Treviso Prosecco Brut
Restaurangsortiment [129:-] 159:-