Laventura Garnacha
Bryan MacRobert är medlem i Rioja´n´Roll, en grupp av flera unga producenter som arbetar tillsammans för att främja viner som speglar personligheten hos sina vingårdar och sin terroir. Han strävar efter att respektera och behålla andan i traditionell rioja, samtidigt som han använder modern vinteknik. Han anser att även om det nuvarande systemet är erkänt av konsumenterna, är det också restriktivt.
”Jag vill göra vin från Rioja som de en gång var, jag försöker göra äkta viner.” Minsta ingripande och mindre ek är två av egenskaperna hos Bryans expressiva riojas, i linje med äkthet.
Laventura Garnacha kommer från den lilla byn Tudelilla, med sydostlig exponering och ett läge 580 meter över havet i Sierra La Hez. Det milda medelhavsklimatet hjälper garnacha att mogna och kombinationen med den höga höjden och den väl dränerade steniga jordmånen får druvan att bli mer återhållen och komplex. Vinet får sedan mogna på stora ekfat. Produktionen är endast omkring 3 000 flaskor per år.
Doft och smak
Vinet är svagt rubinfärgat med intensiv doft av röd frukt såsom tranbär, hallon, jordgubbar och röda körsbär. Det har undertoner av brioche, vanilj och kanel tack vare skalkontakt och senare fatlagring under ett år. Smaken är lätt och strukturerad med mjuka tanniner.
Produktfakta
Producent | MacRobert & Canals s.l |
---|---|
Vinmakare | Bryan Macrobert |
Land | Spanien |
Region | Rioja |
Druvor | 100 % garnacha |
Alkohol | 14,5% |
Årgång | 2021 |
Lagring | 12 mån på franska ekfat (600 l) |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 229:- inkl moms |
Restaurang | 175:- exkl moms |
Veganvänligt | Ja |
MacRobert & Canals
På nya vägar i Rioja
MacRobert & Canals grundades av oenologen Bryan MacRobert från Swartland, Sydafrika. Han började sin bana som assistent till Eben Sadie, som är en av Sydafrikas mest välkända vinprofiler, innan han började producera sina egna viner i hemma i Swartland. Bryan utbildade sig vid Stellenbosch University där han kom att träffa Campo Viejos vinmakare Ana Canals från Rioja. Paret valde att lämna Sydafrika och flytta till Spanien och väl där, när Bryan blev bekant med Rioja, sattes målsättningen att lyfta regionens vin ytterligare.
Till en början arbetade Bryan under fransmannan Olivier Rivière, vilket gav honom ovärderlig erfarenhet av hur Riojas viner kan uttrycka sin terroir på bästa sätt, där vinerna får en minimal påverkan och närvaro av ekfatslagring. År 2013 startade Bryan Laventura, en mycket liten vingård som producerar desto större viner. Att arbeta med små vingårdar och gamla vinstockar som är mellan 40 och 90 år gamla har blivit hans signum.
MacRobert & Canals ligger i staden Logroño som är centralt belägen i Rioja. Det gör det enkelt att dra nytta av regionens mångfald och rika kulturarv, men underlättar även när det gäller att hitta alla små vinodlare som har druvor av exceptionellt hög kvalitet, vilken krävs för att uppnå bästa resultat.
I produktionen används små tankar som gör det enkelt att hantera varje vingårds druvor separat och dessutom går respektive tank att kyla och värma, vilket gör att jäsningsprocessen går att övervaka individuellt. På gården finns också ett litet kylrum som underlättar skördeplaneringen för respektive odlare. Alla druvor plockas för hand i små lådor som sedan transporteras till källaren och sorteras för hand på ett sorteringsbord, innan de lyfts över till respektive tank.
Bryans senaste projekt handlar om att lyfta Riojas unika druvsorter och unika växtplatser. Han menar att skillnaderna mellan områdenas olika terroirer är någonting man inte tagit tillräcklig hänsyn till tidigare. Vi ser fram emot att få följa Bryans resa och jakten på nya odlingslägen, vilket kommer att bidra till att skapa nya fantastiska viner signerade MacRobert & Canals.