Romdrinkar
Negroni
| Ingredienser
– 3 cl Mörk torr rom
– 2 cl söt vermouth
– 2 cl Campari
| Glas – On the Rocks
| Is – Större kuber
| Garnering – Grapefruktskal (eller Apelsinskal)
| Hur gör man – Börja med att hälla i alla ingredienser i ett glas, fyll det med is, rör om och sila över is i serveringsglaset. Drinken ska inte spädas ut för mycket då den hälls över is innan servering.
Last Word
| Ingredienser
– 2,5 cl Ljus rom
– 2 cl Örtlikör
– 2 cl limejuice
– 2 cl Maraschinoa
| Glas – Cocktailglas
| Is – Krossad
| Garnering – Maraschino-körsbär
| Hur gör man – Häll i alla ingredienser i en shaker fylld med is. Skaka och sila över till serveringsglaset.
Rum Julep
| Ainesosat
– 5 cl Mörk torr rom
– 1,5 cl sockerlag/ljus sirap
– 6 st myntablad
| Glas – Metallmugg
| Is – Krossad
| Garnering – Myntablad
| Hur gör man – Lägg myntan direkt i glaset. Häll på alla ingredienser, avsluta med krossad is. Rör om länge med en sked.
Less is More
| Ingredienser
– 6 cl Mörk torr rom
– 1 stänk sodavatten
– 1 skiva apelsinskal
– 1 stor isbit
| Glas – On the Rocks
| Is – Större kub
| Garnering – Apelsinskal
| Hur gör man – Lägg isbiten direkt i glaset. Häll sen över rom och sodavatten, rör om försiktigt. Pressa apelsinskalet över drinken som extra krydda.
Last Mule
| Ingredienser
– 5 cl Mörk söt rom
– 10 cl Gingerbeer
– 1 cl limejuice
| Glas – Kopparmugg ”Mulemugg”
| Is – Iskuber tillsammans med krossad is
| Garnering – Limeskivor och Myntablad
| Hur gör man – Hälli alla ingredienser i muggen och rör om, avsluta med is och garnering.
Old Fashioned
| Ainesosat
– 6 cl Mörk söt rom
– 0,7 cl Sockerlag/Ljus sirap
– 2 droppar Angostura bitter
| Glas – Old Fashioned
| Is – Större kub
| Garnering – Apelsinskal eller Maraschino-körsbr
| Hur gör man – Häll alla ingredienser tillsammans med mycket is i ett blandningsglas. Rör om kraftigt och sila sen över iskuben i serveringsglaset. Garnera med apelsinskal och Marachino-körsbär.
Ginger Rum
| Ingredienser
– 5 cl Mörk torr rom
– 15 cl Ginger Ale (justera efter smakpreferens)
– Några kakaobitar (valfritt)
| Glas – Long Drink
| Is – Kuber
| Garnering – Apelsinskal. En rosmaringren ger en ytterligare dimension till drinken.
| Hur gör man – Börja med att fylla glaset med is. Häll sen över alla ingredienser och rör om lätt. Garnera med apelsinskal.
Daiquiri
| Ingredienser
– 4 cl Ljus rom
– 2 cl Limejuice
– 1 cl Sockerlag/Ljus sirap
| Glas – Cocktailglas
| Is – Serveras som den är
| Garnering – Limeskal
| Hur gör man – Häll i alla ingredienser i en shaker fylld med is. Sila över ett kylt cocktailglas.
Rum & Tonic
| Ingredienser
– 5 cl Ljus rom
– Tonic, fritt val
– Apelsinskal
| Glas – Long Drink
| Is – Kuber
| Garnering – Apelsinskal eller grapefruktskal
| Hur gör man – Häll romen över isen i glaset, tillsätt tonic efter egen smak och garnera med apelsinskal.
Finaldrinkar
Diplomático | Artisans of Taste 2021
Liquid Sunshine
Daniel Seehuusen | Avalon – Göteborg
| ingredients
– 50 ml Diplomático Reserva Exklusiva
– 20 ml Banana peel syrup
– 10 ml Dandelion syrup
– 10 ml local Spruce liquor (flavored Tiki Bitters)
– 5 ml used coffee grounds tincture
| Glass – Metal
| Ice – Chrushed
| Garnish – Dried banana slices
Island foraged old fashioned
Bella Porcile | Ulvö Hotell – Ulvön
| ingredients
– 50 ml Diplomático Reserva Exclusiva
– infused with pineapple weed
– 15 ml Dried Strawberry Honeysyrup
– 8 drops of Bitter with dried and fresh rowanberries,
– Venezuelan chocolate, dried orange and oormwood
| Glass – Antiques from The Antique Quriosa Shop
| Ice – One big clear ice cube
| Garnish – Dried strawberry and sherry in rum
Burned Butter Iced Cream
Robin Fäger | Restaurang Noun – Gävle
| ingredients
– Diplomatico Reserva Exclusiva infused
– with browned butter
– Homemade ice cream on vanilla, orange. Boiled milk,
– cream and egg yolk, orange zest and vanilla bean.
– Cream.
– Syrup on vanilla and pineapple
| Glass – Cold Ceramic mug
| Ice – Chrushed
| Garnish –
Swedish Diplomat
Erik Nilsson | Restaurang N.E.O – Jönköping
| ingredients
– Diplomático Reserva Exclusiva
– Jonas Bronck Myskmadra
– Browned butter
– Orgeat on hazelnuts
– Blueberries & coffee beans tincture
| Glass – Smaller coffee mugs
| Ice – Large ice cube
| Garnish – Grated Hazelnut
Charlie Bucket
Hugo Svedjeland | Guilty Pleasure Café – Umeå
| ingredients
– 50 ml Diplomatico Reserva Exklusiva
– 30 ml Homemade chocolate liquore
– 10 ml Chocolate and bacon destillate
– 8 ml Spruce & Holy Ghost syrup
| Glass – Old Fashioned
| Ice – Cube
| Garnish –
Forest & Rum
Fredrik Simola | Erlandssons Bar – Gävle
| ingredients
– 40 ml Diplomático Planas
– 20 ml Chocolate liqor
– 20 ml Pineapple syrup
– 10 ml Lingonberry acid
– 3 drops Chocolate bitter
– 3 drops Peach/orange bitters
| Glass – Orrefors city D.O.Fetal
| Ice – Clear ice cube
| Garnish – Leftover pineapple powder
The Winners
Daniel Seehuusen | Avalon – Göteborg | 2021
“Diplomático is the brand that got me hooked on rum. It has always been close to my heart!”
“I wanted to look at what´s left when using a main ingredient. In my case, I decided to reuse the banana peel which I made a syrup from. It’s simple and something that everyone can do at home.”
“Diplomático has installed a new cooling system that allows the distillery to reduce its water consumption by 50 percent. A good initiative that I wanted to draw attention to. By not using ice when shaking the drink, I have been able to interpret their sustainability initiative in my own way.”
“I want to describe my drink Liquid Sunshine as rum-driven and quite sweet. It is balanced by the tincture made on coffee grounds which makes the sweet flavors meet the bitter ones. The rum still gets a lot of space in the drink.”
Charlotte Halzius | "Blood, Tears and Gold" | 2017
– Winner Cocktail –
Diplomático World Tournament 2017
| Ingredienser
– 5 cl Diplomático Mantuano
– 2 cl Amer Picon
– 1 cl Körsbärssocker
– ”Two dash” Tincture/Liquid Gold
| Glas – Long Drink
| Is – Krossad
| Garnering – Maraschino körsbär
| Hur gör man – Rör ihop samtliga ingridienser med isen, sila i kylt glas, garnera med körsbär.