Viná Maitia

Gamla vingårdar och ekologiskt jordbruk

År 2007 flyttade den då unga franska vinmakaren David Marcel till Chile för kärlekens skull. Han var redo för nya utmaningar och hans blivande hustru, Loreto Garau som drev en vinbutik i Santiago, ville också vara med på resan. Resultatet är vingården Viná Maitia som omfattar sex hektar gamla vingårdar. Den första skörden för David och Loreto skedde 2012.

Druvorna som odlas är främst país och carignan. Rankorna växer som små träd, så kallade ”bush vines”, där de äldsta kan vara så gamla som 120 år. Vingårdarna ligger i Maule, cirka 300 km söder om Santiago, där klimatet ger varma somrar och kalla, lite regniga vintrar. Regnet gör att man inte behöver bevattna vingårdarna, vilket kallas “dry farming”. Man drar även nytta av den svala Humboldtströmmen utanför Chile, den gör växtsäsongen längre och vinerna får en naturligt frisk syra.

Viná Maitia praktiserar ekologiskt jordbruk, använder låga halter av sulfiter, enbart naturlig jäst och neutrala ekfat eller kärl av betong. David och Loreto jobbar även för att bevara en gammal vintradition som kallas ”pipeno”. En gammal stil av chilenskt vin som är riktigt okomplicerad och naturlig, viner som förr dracks av de lokala bönderna. David har blivit en stark röst för de mindre vinproducenterna i Chile och hans viner är kända för att vara smakfulla och av mycket hög kvalitet. Dessutom med en prislapp som gör oss riktigt glada.