Spagnol Col del Sas

Vinodlingar med Grand Cru läge

Familjen Spagnol har i generationer livnärt sig på vinodling, men det var först 1986 de började producera viner under sitt eget märke. I dag är det Orazio och Loreta som tillsammans med sina fyra söner Stefano, Marco, Alberto och Mattia driver företaget.

Vinodlingarna är belägna i Valdobbiadene DOC Prosecco på de branta kullarna belägna mellan byarna Vidor, Colbertaldo, Guia, Saccol och Cartizze. Dessa vinodlingar benämns som Grand Cru lägen. Jordmånen är extremt stenig med bara 10-15 cm toppjord. Sluttningarna är väldigt branta, upp till 40 graders lutning. Stockarna är över 30 år gamla.

Familjen Spagnol vill med sina viner uttrycka rena smaker med toner från jordmån och druva. Marco Spagnol har till och med sin egen ”Pied de Cuve” som används vid jäsningsprocessen. Det innebär att man använder sig av kultiverad jäst från de egna druvornas skal. Syftet är att slippa använda kommersiell jäst och familjen Spagnol menar att om man använder jäst från egna druvor så framhäver man växtplatsen ytterligare.

Kort om Prosecco så är det ett mousserande vin som får sina bubblor från en andra jäsning i tank. Prosecco görs av druvan glera och vinerna är ofta fruktiga med toner av päron, äpple och citrus med en lätt sötma. Det fins tre typer av Prosecco med DOCG klassificering ­– Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore, DOCG Rive och Superiore di Cartizze. Familjen Spagnol gör viner med klassificering Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore och DOCG Rive. För att klara den enorma efterfrågan gör man i dag även viner från provinsen Treviso.