Luigi Maffini

Med havet i fronten och Kampaniens kullar i ryggen

Luigi Maffini driver vingård i Kampanien, närmare bestämt i trakterna av Castellabate, Salerno. Mjuka berg och djupa dalar kännetecknar regionen, täckta av vinodling och olivlundar, med havet i fonden, Vesuvius i ryggen och med vulkanisk jordmån på många platser.

Kampanien är en av Italiens allra äldsta vinregioner med historisk koppling till både romartid och de gamla grekerna, vilka bidrog med tidig vinodling. Under en lång period i vår tid producerades inte särskilt mycket vin och heller ej av kvalitet, men under senare år har läget ändrats radikalt och i dag är Kampanien en riktigt intressant region. Platsens terroir tas omhand i många ursprungsklassade viner på härliga druvor och kul flaskor som når trendiga vinbarer.

För Maffini tog det sin början på 1970-talet när Luigis far planterade den första vingården, mer eller mindre som en familjehobby. I dag står egendomen, bruket av marken och vintillverkningen för Luigis och hans familjs sätt att leva, fullt ut. Biologisk mångfald och hållbar odling finns allra högst på listan. ”Alla steg vi tar och alla val vi gör utgår ifrån hur vi bäst skyddar och bevarar vår natur”, säger Luigi, ”från förnybar energi och återvinning av material till bruk av regnvatten, hållbar vattenanvändning och ekologiskt inriktad odling”.

På tal om Kampaniens personligheter till druvor är det greco, fiano och falanghina som står för vita viner medan aglianico och piedirosso leverar rött. Maffinis vita viner och en söt passito görs på smakrika fiano, medan de röda vinerna och en rosato görs på den härligt tuffa, fullmatade och sent mognande aglianico. En tidigare underskattad druva, som med rätt förutsättningar kan bli till verkliga toppviner.

Ur portföljen har vi nöjet att välkomna det vita vinet Kràtos, med fiano från Maffinis allra första växtplats och exotiska frukter och en läcker mineralitet i bagaget, och det röda vinet Cenito, där aglianico kommer med djupa toner av körsbär och björnbär i paletten, till svenska breddgrader. Cin cin!