La Croix Gratiot

Viner som reflekterar lokala druvors potential

Regionen Picpoul de Pinet sträcker sig som en triangel mellan Pezenas och de två kuststäderna Séte och Agde. År 1985 fick regionen en ursprungsbeteckning som AOC Languedoc. Druvan som odlas här heter piquepoul, alltså samma namn som regionen men med en annan stavning. Vingårdarna ligger runt Thau-lagunen där jordmånen är bergig och består av sand och kalksten. Här hittar man några av Medelhavsområdets äldsta vingårdar med en historia som sträcker sig ända tillbaka till antiken.

Den 50 hektar stora egendomen La Croix Gratiot ligger i Montagnac, Coteaux du Langeudoc. Efter att ha varit i bröderna Yves och Hughes Ricomes ägo i över 30 år köpte Yves sin brors del år 2009. I dag drivs gården av Yves och hans dotter Anaîs som har ett stort ansvar för både vinmakning och försäljning av vinerna. Från början såldes allt vin till kooperativen men sedan 2005 buteljerar och säljer man sitt eget vin.

År 1996 omplanterades vingården med druvor som både passar mikroklimatet och jordmånen, som främst består av kalksten och lera. Genom vingården rinner en flod där massor av olika växter trivs, vilket bidrar till att öka den biologiska mångfalden. La Croix Gratiot har ställt om till ekologisk odling och från årgång 2021 kommer gården att vara certifierad.

Anaïs jobbar i samklang med naturen och använder inga kemiska bekämpningsmedel. Hon vill att hennes viner ska vara rena, gärna utan några toner av fat, och reflektera potentialen i de lokala druvorna rousanne och syrah. Dessutom gör hon en riktigt grym pinot!